PAKLENE VRUĆINE: U ovom gradu je danas izmjereno 65 stepeni! Da li je to moguće? - Volim Podgoricu

PAKLENE VRUĆINE: U ovom gradu je danas izmjereno 65 stepeni! Da li je to moguće?

Vijest da je danas u Jagodini na terasi jednog stana izmjereno čak 65 stepeni brzo se proširila regionom. Mnogi su već zamislili Jagodince kako se tope u tim ekstremnim vremenskim uslovima. Broj koji se navodi je ogroman, visok i za Afriku, a meterorolog Nedeljko Todorović kaže da ovo – nije moguće. 

Vrućine su ovih dana nesnosne, pripazite na ove simptome
VRUĆINE SU OVIH DANA NESNOSNE, PRIPAZITE NA OVE SIMPTOMEFOTO: R.RISTIĆ / RAS SRBIJA

-Termometar je pokazao 65 stepeni jer je bio izložen direktno suncu. I takav podatak nije mjerodavan, tačnije – nemoguć je, kaže on za Blic. 

-Zašto? Uređaj je zapravo pokazao temperaturu materijala termometra, a ne temperaturu vazduha koja se mjeri tako što se aparat stavi u sjenku. Zbog toga i mi meteorolozi mjerenje obavljano u takozvanim bijelim kućicama, objašnjava Todorović.

Kako dodaje, nije rijedak slučaj da se prijavljuju ektremno nemoguće temperature. Slične vijesti pojavljivale su se i prethodnih godina. Razlog je bio isti.

-Stavite termometar na asfalt, pokazaće 65 stepeni, ali to nije realan podatak. Samo je na nekoliko centimetara od tla temperatura od 50 do 60 stepeni i to nije alarmantan podatak, to je uobičajeno stanje za ovo doba godine. Ali to nisu temperaturne vrijednosti kojima smo mi izloženi, ističe.

Jagodinac koji je provjeravao današnju vremensku situaciju napravio je grešku koju u Srbiji mnogi prave.

-Na terasi stana imam termometar od 50 stepeni i vidio sam da je zbog visoke temperature ispunjen do kraja pa sam donio veći i iznenadio se kada je pokazao 65 stepeni, izjavio je on, a prenosi “Tanjug”.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com