PODGORICA: Bezbjednost pješaka na Zabjelu ugrožena - Volim Podgoricu

PODGORICA: Bezbjednost pješaka na Zabjelu ugrožena

Na saobraćajnici koja se proteže duž Ulice Vojislavljevića na Zabjelu bezbjednost pješaka je svakodnevno ugrožena, tvrde iz PzP-a.

Saopštenje prenosimo integralno:

Na saobraćajnici koja se proteže duž Ulice Vojislavljevića na Zabjelu bezbjednost pješaka je svakodnevno ugrožena. Definicija pasarele jeste da ona omogućava pješacima bezbjedan prelazak preko komplikovanih i frekfentnih saobraćajnica, kako bi uz bezbjednost omogućilo i izbjegavanje kršenja saobraćajnih propisa. Pasarela na Zabjelu teško da ispunjava i minimum kriterijuma ove definicje.

Kada je postavljena pasarela u Ulici Vojislavljevića njena prvenstvena namjena je bila da  učenici osnovnih škola ”Oktoih” i ”Vuk Karadžić” bezbjedno prelaze ulicu. Međutim rijetki su oni koji se služe pasarelom, a sve je više onih koji ulicu prelaze pretrčavanjem na mjestima na kojima im je ugrožena bezbjednost.  Ovaj problem javlja se zbog  nepristupačnosti i lošeg pozicioniranja pasarele i zbog toga je pasarela neiskorištena i praktično je izgubila svoju namjenu.

Odbor Glavnog grada Pokreta za promjene smatra da je što prije potrebno napraviti rekonstrukciju i idejno rešenje kako bi obezbijedili što efikasniji i sigurniji pristup pješacima, pogotovo učenicima osnovnih škola koje se nalaze u blizini. Takođe neophodno je obezbijediti pristup osobama sa invaliditetom, jer postojeći prilaz je u katastrofalnom stanju. Osim nefunkcionalnosti pasarele veliki problem predstavlja nedostatak saobraćajne signalizacije. Smatramo da je potrebno postaviti ogradu sa obije strane ulice na mjestima koja nisu predviđena za to i kako bi pješake usmjeravali na pasarelu ili na semafore koji se nalaze u blizini. Ukoliko je Glavni grad u nemogućnosti da obavi rekonstrukciju pasarele, onda je treba ukloniti i obezbijediti bezbjedan prelazak ulice vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, koja bi vozačima skrenula pažnju da u tom dijelu budu posebno oprezni. Takođe dio puta na kom se nalazi pasarela je slabo osvijetljen i u večernjim satima predstavlja veliki problem i za vozače i za pješake i neophodno je postaviti vertikalne saobraćajne table koji bi dodatno osvijetlili pješački prelaz. Iz Glavnog grada ranije su kao rešenje za ovaj problem najavljivali izgradnju bulevara sa četiri trake, ali niko ne zna kad će izgradnja istog početi, pa izgleda da ni ne žele da nađu alternativno rešenje za ovaj problem.

OdborPokreta za promjene Glavnog grada smatra da ovome problemu treba dati prioritet zbog sprečavanja saobraćajnih nesreća i tragedija koje bi mogle dovesti do novog smrtnog slučaja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com