Početna » ŽIVOT + » Duhovnost » Na Badnje veče IZAĐITE ispred kuće i ako ČUJETE LAVEŽ psa, to ima veze s vašom SUDBINOM!

Na Badnje veče IZAĐITE ispred kuće i ako ČUJETE LAVEŽ psa, to ima veze s vašom SUDBINOM!

Vjeruje se da na Badnje veče, u noći između Badnje večeri i Božiča i na sam Božić djevojke mogu da saznaju odakle im je budući supružnik, kao i ko će to biti.

U nekim djelovima Srbije i dan-danas se vjeruje da Badnji dan i Božić čine čuda neudatim djevojkama. Vjeruje se naime, da na Badnje veče, u noći između Badnje večeri i Božiča i na sam Božić djevojke mogu da saznaju odakle im je budući supružnik kao i ko će to biti.

Tako na primjer, na Badnje veče djevojka treba da izađe ispred kuće i osluškuje lavež pasa. Odakle dopire lavež, odatle je njen budući muž.

Sa druge strane, na jugu Srbije se vjeruje se da će momci i djevojke koji prespavaju na slami za Badnje veče sanjati budućeg supružnika.

Lik momka za koga će se djevojka udati, na Božić ona može saznati i uz pomoć vode koju treba da zahvati na Badnji dan, prije izlaska sunca. U nekim krajevima se ona zove jakova voda.

Prije zahvatanja vode, izvor, rijeka ili bunar daruju se žitom, novcem ili voćem. Vodu pozdravljaju sa dobro jutro vodice i srećan ti Božić. Devojka koja nosi vodu moli se da u njoj vidi lik momka za koga će se udati.

Tom vodom se, inače, umivaju svi članovi domaćinstva i svako daruje djevojku koja ih poliva.

Volim Podgoricu

Check Also

Badnji dan otkriva kakva će vam godina biti!

Badnji dan, veliki praznik koji prethodi Božiću, nosi sa sobom mnoge običaje. Oni variraju od ...

SJUTRA JE SVETA PETKA: Prije nego što zaspete noćas, morate da uradite OVU JEDNU stvar

Pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra slave praznik posvećen Svetoj Petki – Prepodobnoj mati Paraskevi, koja je bila zaštitnica žena, siromašnih ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *