Početna » ŽIVOT + » Duhovnost » Danas je Krstovdan: Dan novog početka, radosti i zahvalnosti

Danas je Krstovdan: Dan novog početka, radosti i zahvalnosti

Pravoslavna crkva i vjernici sutra slave Krstovdan kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili vjeru. Običaji nalažu da se ovaj dan strogo posti na vodi kako bismo se pripremili za ispijanje bogojavljenske vodice.

Praznik se vezuje za slavu krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju, koji ga je krstio u rijeci Jordan.

Prema predanju, prvi ljudi koji su primili hrišćansku vjeru i prve pouke nove vjere pominju se kao katihumeni ili – oglašeni, dok je u Pravoslavnoj crkvi i narodu dan krštenja prvih hrišćana poznat kao – zimski Krstovdan.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Toliko je stvari zbog kojih moramo i treba da se zahvalimo Bogu! Ono što je stvarno važno, porodicu, djecu, zdravlje, roditelje, prijatelje, često uzimamo olako, a upravo je to ono na čemu treba da budemo zahvalni. Neka zbog svega ovog Krstovdan bude dan ponovnog početka, dan radovanja, dan zahvalnosti… Razmislite dobro šta je to što vas čini istinski srećnim, podignite glavu ka nebu i iskreno se zahvalite Bogu.

NEPOKRETNI PRAZNIK

Zimski Krstovdan slavi se uvijek uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike. U kalendaru  nije obilježen crvenim slovom, za razliku od Krstovdana koji se slavi 27. septembra, kao uspomena na pronalaženje Časnog Krsta, na kojem je na Golgoti razapet Hristos. U pravoslavnim hramovima se na Krstovdan služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, uz ritual velikog osvećenja vode, koji prati praznično bogosluženje.

Foto: Tanjug/JAROSLAV PAP

Krstovdanska vodica se posle vodoosvjećenja dijeli vjernicima i, prema običaju, čuva u kućama radi zdravlja. Krstovdan uoči Bogojavljenja je posni dan za pravoslavne vjernike, bez obzira na to koji dan u nedelji “pada”.

Check Also

AKO STE ODLUČILI DA POSTITE, NE GOVORITE TO NIKOME: Evo zašto je to veoma važno, a OVE riječi izgovarajte svaki dan do pobjede

Pred nama je Veliki post, jedan od najzahtjevnijih u godini. Iskoristite ga da: 1. Da ...

DANAS JE SVETI TRIFUN: Evo šta nas čeka ako danas padne snijeg ili kiša

Sveti Trifunu, koji je u narodu poznat kao zaštitnik mnogih zanata, proslavlja se na današnji ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *