Crna Gora i Bugarska mogu biti dobri saradnici u oblasti turizma i zaštite životne sredine - Volim Podgoricu

  Crna Gora i Bugarska mogu biti dobri saradnici u oblasti turizma i zaštite životne sredine

 

 

Rast broja turista iz Bugarske prošle godine za 15 odsto dodatan je razlog za još bolju saradnju između zvanične Podgorice i Sofije, posebno u oblasti turizma, zaključeno je nakon sastanka ministra održivog razvoja i turizma, Pavla Radulovića i njegove bugarske kolegeniceNikoline Angelkove.

Susret je upriličen na marginamaministarske konferencije o turizmu i ekonomskom rastu, koja se održava u Sofiji.Na sastanku je zaključeno da je saradnja dvije države posebno značajna imajući u vidu komplementarnost privrednih potreba i obostranu opredijeljenost za produbljivanje ekonomske povezanosti.

Ocijenjeno je i da bi Bugarska mogla pomoći Crnoj Gori u razvoju zimskog turizma, dok bi Crna Gora sa druge strane bila dobar kontakt Bugarskoj za privlačenje luksuznih hotelskih brendova.

Međusobna podrška dviije zemlje u razvoju turizma oslanja se na Sporazum između Vlada Crne Gore i Republike Bugarske o saradnji u ovoj oblasti iz 2016. godine.

Pored toga, ministarRadulović se sastaoi saministromživotne sredine ivoda, NenomDimovim, gdje je iskoristiopriliku da zamoli bugarskog kolegu da podrži napore da se Poglavlje 27 nađe na narednoj Međuvladinoj konferenciji u Briselu za otvaranje Poglavlja, koja je indikativno planirana za 26.06.2018, jer Bugarska predsjedava Savjetom.

Ministrisurazgovaralii o eventualnojtehničkojpomoćiBugarskeCrnoj Gori u oblastiotpada, gdje je akcenatstavljennaselektivnosakupljanjeotpada u svimcrnogorskimopštinamairješenjuproblemareciklaže.

Radulović i Dimov su razgovarali i o modelima privlačenja bugarskih investitora u Crnu Goru u oblasti izgradnje ekološke infrastrukture i načinu prenošenja iskustva kako bi se riješio problem industrijskog zagađenja.

Konferencija o turizmu i ekonomskom rastu održava se povodom bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom. Njen cilj je da okupi sve resorne evropske ministre na temu turizma i ekonomskog rasta, povezanosti turizma i bezbjednosti kao i o novim mogućnostima razvoja ove privredne grane između Evrope i Kine.

Za Crnu Goru konferencija je posebno važna imajući u vidu bugarsko predsjedavanje Evropskom unijom, kao i zbog mogućnosti predstavljanja turističkih rezultata iz 2017. godine i ugovaranje dalje saradnje u ovoj oblasti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com