Home / PG INFO / Aktuelno / ZAKAZAN POČETAK SUĐENJA BIVŠEM GRADONAČELNIKU PODGORICE U SLUČAJU „ CARINE“

ZAKAZAN POČETAK SUĐENJA BIVŠEM GRADONAČELNIKU PODGORICE U SLUČAJU „ CARINE“

Nakon što je Viši sud potvrdio optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju „Carine”, kojom prilikom je oštetio opštinski budžet za 6,7 miliona eura, početak suđenja zakazan je za 29. maj.
Podsjećamo, nevladina organizacija MANS je 17. oktobra 2007. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijela prvu krivičnu prijavu protiv Mugoše i direktora Direkcije za imovinu Dragana Đukića, zbog sumnje da su u postupku prenosa prava opštinskog zemljišta na kompaniju „Carine” zloupotrijebili položaj i oštetili budžet glavnog grada za preko 11 miliona eura. Ta prijava je godinu kasnije odbačena, a predmet je zapečaćen.
Ipak, taj slučaj je, kako su prenijeli crnogorski mediji, ponovo otvoren u novembru 2015. godine, na predlog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.
U međuvremenu, 2010. godine, Osnovni sud u Podgorici poništio je ugovor Opštine i kompanije „Carine” o prodaji opštinskog zemljišta iz 2007. godine. Na javnoj licitaciji ponuđeno je više od 13 miliona eura za zemljište, ali je posebnom pogodbom kupca i prodavca prodato za dva i po miliona.
Kasnijom odlukom Vrhovnog suda kompaniji „Carine” je naloženo da vrati zemljište od 15.205 kvadratnih metara, a glavnom gradu da toj firmi vrati 2,5 miliona eura, koliko je plaćeno sporno zemljište.
I pored toga što je zemljište odlukom Vrhovnog suda vraćeno u vlasništvo glavnog grada, Mugoša je krajem 2011. godine donio odluku o ponovnom prenosu zemljišta na Carine i to po istoj cijeni kao i 2007. godine, kada su prvi put sklopljeni sporni ugovori.

(Dan)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com