Aleksić traži od Mandića da se založi za pravno priznanje Srba - Volim Podgoricu

Aleksić traži od Mandića da se založi za pravno priznanje Srba

Predsjednik Političkog savjeta Nove srpske demokratije Budimir Aleksić zatražio je od lidera te stranke Andrije Mandića da se založi za “pravno priznanje Srba u Crnoj Gori.

Aleksić je taj zahtjev definisao zaključkom Političkog savjeta, objavljenim u ponedjeljak, u kojem je pozvao sve političke subjekte koji okupljaju Srbe da se založe za “konstitutivna prava Srba”.

-“Borba za ravnopravnost, građanska i nacionalna prava i pravno priznanje srpskog naroda u Crnoj Gori mora biti prioritet svih srpskih političkih subjekata u ovoj zemlji”, zaključio je Politički savjet Nove srpske demokratije u svojoj deklaraciji.

U izjavi za Pobjedu Aleksić je pojasnio da zaključak o pravnom priznanju srpskog naroda znači da će ta partija insistirati da se Srbi ustavno-pravno pozicioniraju kao konstitutivni narod.

“To znači da u Ustavu mora da se pozicionira položaj srpskog naroda. Srbi u Ustavu Crne Gore sada nemaju nikakav status. Niti su manjina, niti konstitutivni narod, ništa. Tražimo da se Srbi ustavno-pravno pozicioniraju. Kad to kažem, mislim na Ustav, ali i na čitav set identitetskih zakona koje treba usvojiti. Postoji Zakon o Matici crnogorskoj, kojim se predviđa finansiranje te ustanove, a ne postoji zakon o Matici srpskoj. Pa onda jezik. Vi znate da je crnogorski jezik prvi u U stavu, a onda su svi ostali svrstani u drugu katgoriju”, rekao je Aleksić.

On je naveo i da se trećina građana Crne Gore izjašnjavaju kao Srbi, te da samim tim ne mogu biti manjina.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com