Home / NOVOSTI / Društvo / 58 godina postojanja i uspješnog rada HE “Perućica”

58 godina postojanja i uspješnog rada HE “Perućica”

 

HE “Perućica”, 12. maja, obilježava 58 godina postojanja i uspješnog rada. Prve količine električne energije crnogorskom elektroenergetskom sistemu isporučila je 1960. godine, a od početka rada naša najstarija velika elektrana ukupno je proizvela 50.248.118 MWh (megavat-sati) energije. Rekordna godina bila je 2010, kada je HE “Perućica” proizvela i elektroenergetskom sistemu Crne Gore isporučila 1.434.895 MWh električne energije.

Početak 2018. godine obilježili su uspješni proizvodni rezultati. Dobre hidrološke prilike tokom prethodnog perioda, kao i izuzetna pogonska spremnost postrojenja, razlog su što je HE “Perućica” u periodu januar – april ove godine proizvela 670.000 MWh električne energije i već ostvarila 73 odsto godišnjeg plana, što je čak 53 odsto više u odnosu na plan za prva četiri mjeseca. Ako se ovakav proizvodni trend nastavi 2018. godina mogla bi biti rekordna.

U narednom četvorogodišnjem periodu pred menadžmentom i zaposlenim u HE “Perućica”, kao i menadžmentom Direkcije za razvoj i inženjering EPCG, je obiman i izuzetno zahtjevan posao revitalizacije opreme i postrojenja Elektrane, poslije gotovo šest decenija eksploatacije, kao i stavaranje uslova za proširivanje proizvodnih kapaciteta.

Projekat vrijedan oko 6,3 miliona eura podrazumijeva revitalizaciju svih sedam generatora, kao i kompletnu zamjenu pet blok–trafoa. Realizacijom ovog posla produžiće se životni vijek “Perućice” za još 15-20 godina i obezbijediti visoka pogonska spremnost proizvodnih kapaciteta. Uporedo sa tim ući će se u realizaciju druge faze modernizacije tog hidroenergetskog objekta i stvoriti potrebni uslovi za ugradnju osmog agregata.

Generatori u HE „Perućica“ puštani su u pogon paralelno sa izgradnjom elektrane, u okviru tri faze. Prva dva generatora u pogonu su od 1960.godine. Dvije godine kasnije u pogon su puštena još tri, a 1976. i 6. i 7. agregat.

HE “Perućica“ smještena je u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice. Naziv je dobila po vrelu Perućica, koje izvire u njenoj neposrednoj blizini. Za proizvodnju električne energije HE “Perućica” koristi vode gornjeg toka rijeke Zete, odnosno vode koje iz Nikšićkog polja pri izuzetno povoljnom padu na kratkom rastojanju pokreću njene turbine. U sastavu HE “Perućica”, čija instalisana snaga iznosi 307 MW su akumulacije “Krupac”, “Slano” i retenzija “Vrtac”, a dio sistema HE “Perućica” čini i pet malih hidroelektrana na teritoriji Podgorice, Kolašina, Cetinja i Šavnika, sa godišnjom proizvodnjom od blizu 6.000 MWh (megavat-sati) električne energije.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com