Home / NOVOSTI / Društvo / BOG SVE ČUJE I VIDI! Čovjek je uvrijedio Svetog Vasilija Ostroškog, a onda ga je stigla kazna!

BOG SVE ČUJE I VIDI! Čovjek je uvrijedio Svetog Vasilija Ostroškog, a onda ga je stigla kazna!

Za vrijeme austrougarske vladavine Bosnom i Hercegovinom 1895. godine veliki broj pravoslavnih vjernika okupio se u Bileću, pred kancelarijom kotarskog predstojnika Adamovića. Bilo je to jedino mjesto gdje su se mogle dobiti dozvole za odlazak u Crnu Goru, pod Ostrog, a bližio se dan Svetog Vasilija Ostroškog i vjkernici su htjeli da budu tamo i u molitvi ga proslave.

Oko 9 časova izjutra, priča kaže, izađe Adamović na balkon uz koji su bile kamene stepenice. Pogleda okupljenu masu pa oštrim tonom naredi narodu da se raziđe.

“Zalud me čekate! Ne dam vam propusnice za Ostrog! Zašto tamo idete, glupi narode, kad vam tamo nema ništa osim one suve trupine što su Crnogorci stavili u kovčeg i proglasili za sveca”, objavio je.

U tom momentu neki činovnok pozva Adamovića, a ovaj se nekako nespretno okrenu, saplete se i pade niz ono stepenište.

Slomio je nogu i liječio je čitava dva mjeseca u bolnici. Ipak, odmah sjutradan je izdao naređenje da se svakome ko traži izda propusnica za odlazak pod Ostrog i da se i u buduće nastavi sa tom praksom.

I sam je kasnije poslao dobar prilog manastiru i zavjetovao se da će to i ubuduće činiti svake godine. Jer, na svojoj koži se osjetio moć Svetog Vasilija, a svoju nezgodu prepisao kazni Božijoj za psovanje Čudotvorca.

 

Kurir.rs/Dnevno

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *