Home / NOVOSTI / Društvo / Zbog ovog CRNOGORSKOG PROPISA u problemu je čak 20.000 GRAĐANA SRBIJE

Zbog ovog CRNOGORSKOG PROPISA u problemu je čak 20.000 GRAĐANA SRBIJE

Vlasnici 20.000 vikendica i kuća u Crnoj Gori, koji su državljani Srbije, mogli bi da ostanu bez imovine, ukoliko još danas ne predaju zahtjev za njihovu legalizaciju. U slučaju da zahtjev nije podnijet u roku, opštine će staviti hipoteku na nelegalni izgrađene objekte, kao garanciju da će vlasnici izmiriti komunalije.

Na udaru nisu samo Srbi, nego svi oni koji nemaju “papire” za svoje kuće, a takvih je u Crnoj Gori oko 100.000. Od ovog posla Vlada Crne Gore očekuje prihod od najmanje 40 miliona evra. Do danas je predato samo 30.165 zahteva za legalizaciju, a valja podsjetiti da je bespravna gradnja u Crnoj Gori krivično djelo, pa onima koji grade bez dozvole i “trajnije menjaju i uništavaju prostor”, prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

FOTO: CHENSIYUAN / WIKIPEDIA

Samo u rejonu Dobrih voda, ali i Sutomora, ima više od 5.000 nelegalnih vikendica, čiji su vlasnici mahom državljani Srbije, dok se broj divljih objekata, od Jaza do Buljarice, procjenjuje na više od 50.000.

Legalizacija objekata koji su manji od 500 kvadrata, u budvanskoj opštini, u ekskluzivnoj zoni, košta 124,1 evro po kvadratu, u prvoj 99,3, drugoj 82,7, trećoj, na periferiji mjesta duž rivijere 66,2 evra, a u četvrtoj zoni, kojoj pripadaju seoska područja, 57,9 evra.

Vikendaši će svoje obaveze plaćati u 120 mesečnih rata, dok će oni koji stalno žive u nelegalno sagrađenim objektima to moći da urade u 240 jednakih rata. Rok će, dakle, biti deset i dvadeset godina.

Kod plaćanja iznosa naknade u ratama, vlasnik bespravnog objekta je dužan da obezbedi bankarsku garanciju ili hipoteku. Ako zakasni sa plaćanjem duže od tri mjeseca, smatraće se dospelim cjelokupni iznos duga, a Opština će aktivirati sva ugovorena sredstva obezbjeđenja.

FOTO: Z. LONČAREVIĆ / RAS SRBIJA

I Skupština Podgorice usvojila je odluku o naknadi za legalizaciju bespravno podignutih objekata. U zoni 5, Zagorič, za gotovinsko plaćanje za objekat od 100 kvadrata naknada je 2.101 evro, dok je u istim uslovima za zonu dva 4.202, duplo skuplje. Popusti su predviđeni za vlasnike koji se odluče za plaćanje naknade u ratama.

I gradnja i dogradnja će, nakon što se utvrdi precizno koliko je ko kvadrata sagradio bespravno, biti naplaćeni kroz komunalne takse, koje su, inače, dosta visoke, posebno na jugu Crne Gore.

I hoteli u problemu

Ostalo je malo vremena da vlasnici od 80 do 100 hotela i ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori podnesu zahtev za njihovu legalizaciju.

– Imamo mnogo hotela koji moraju da uđu u proceduru legalizacije, jer ako zakasne bojim se da ćemo imati probleme sa dozvolama za rad – upozorio je Dragan Ivančević, predsjednik Odbora za turizam i građevinarstvo, na raspravi u Privrednoj komori Crne Gore.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *