Home / ŽIVOT + / Duhovnost / USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA: Na ovaj dan NIKAKO nemojte da jedete CRVENO, evo i zašto!

USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA: Na ovaj dan NIKAKO nemojte da jedete CRVENO, evo i zašto!

Pravoslavna crkva i njeni vjernici 11. septembra obilježavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, praznik poznat i kao jesenji Jovanjdan.

Ovaj praznik je sjećanje na njegovo strašno stradanje, dan je strogog posta bez obzira da li je srijeda ili petak ili ne (u nekim krajevima se čak ne jede ništa do mraka), a u crkvenom kalendaru obilježen je crvenim slovom.

Ohridski prolog kaže…

Kada se Irod Antipa oženio Irodijadom, ženom svog brata Filipa, Sveti Jovan Krstitelj, cijenjeni propovjednik hrišćanstva, oštro je osudio nemoralni čin.

Potom je Irodijada nagovorila svoju ćerku da od oca za rođendan izmoli kao dar glavu Svetog Jovana na tanjiru. I ona dobi poklon, koji je Irodijada zakopala u dvorištu.

Jovanovi učenici saznali su gdje počiva glava svetitelja, iskopali je i sahranili u Sevastiji u Palestini.

Običaji na Usekovanje

Na praznik Usekovanja treba da se posti, i nikako da se jede ili pije nešto crveno, jer podsjeća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja. Takođe, ne treba raditi nikakve teže poslove.

Na današnji dan u prirodi treba potražiti ljekovite biljke, jer je ovo dobar dan za branje.

I u Hercegovini na ovaj dan ljudi strogo poste, ne rade teže poslove i naročito vode računa da ne rade ništa oko sjemenja, čak paze na koji je dan palo Usekovanje, pa ako je to ponedjeljak, na primjer, onda svakog ponedjeljka u godini izbjegavaju da se bave semenom. U nekim selima se dogovore da se oranje započne sutradan po Svetom Jovanu i odrede ko treba da prvi počne.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com