Home / NOVOSTI / Društvo / PATRIJARH U CRNOJ GORI: Posjetiće Ostrog, a onda doček u Podgorici (FOTO)
foto: rtcg

PATRIJARH U CRNOJ GORI: Posjetiće Ostrog, a onda doček u Podgorici (FOTO)

Patrijarh antiohijski i cijelog Istoka Jovan X i patrijarh srpski Irinej u posjeti su Crnoj Gori.

Foto: rtcg.meFoto: rtcg.me

Patrijarha Irinej je novinarima na Cetinju kazao da mu je drago što je u Crnoj Gori i dodao da je njegova majka porijeklom iz Crne Gore.

Irinej je naveo i da je u Crnu Goru stigao sa patrijarhom antiohijskim i cijelog Istoka Jovanom X koji, kako navodi, donosi blagoslov i želju da u “našem narodu vladaju mir, ljubav i sloga“.

“Mi smo jedan narod, iako smo podijeljeni, to ne značni da smo razdijeljeni, nego treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele“, poručio je Irinej.

Patrijarsi su oko 11 sati stigli na Cetinje, gdje su u Cetinjskom manastiru služili svečanu doksologiju, nakon koje je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravio goste.

U pratnji patrijarha Irineja je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. U Podgoricu su doputovali i episkopi šumadijski Jovan i valjevski Milutin.

Foto: rtcg.meFoto: rtcg.me

Na podgoričkom aerodromu dočekao ih je arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Episkop budimljansko- nikšićki Joanikije sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Patrijarh Jovan X će posjetiti manastir Ostrog, a zatim i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će mu u 16 časova takođe biti priređen svečani doček”, saopšteno je iz MCP.

Foto: rtcg.meFoto: rtcg.me

Kako navode, današnja posjeta patrijarha antiohijskog i svega Istoka g. Jovan X nije prva posjeta jednog antiohijskog patrijarha Crnoj Gori, ali jeste prva posjeta Jovana X.

“Za vrijeme kralja Nikole u Crnu Goru je dolazio antiohijski patrijarh o čemu svjedoči i ikona koju je tada poklonio mitropolitu Mitrofanu Banu, a koja će danas biti iznijeta na cjelivanje tokom svečanog dočeka i doksologije u Cetinjskom u manastiru”, saopšteno je iz MCP.

Foto: mitropolija.comFoto: mitropolija.com

Nakon juče objavljenih oprečnih informacija u medijima o navodnoj zabrani dolaska patrijarhu Irineju, iz Uprave policije za TVCG je saopšteno da “u ovom trenutku, ne postoji nijedna zakonska smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha SPC u našoj zemlji”.

Portal RTCG

loading...

One comment

  1. Dobro Doso Patrijarse Srpski! Dosao si u svoju zemlju, medju bratski svoj narod! Zivjela Srpska Pravoslavna Crkva!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *