Home / ŽIVOT + / Recepti / HLJEB po receptu NAJZDRAVIJEG NARODA NA SVIJETU: Već 2.000 godina Hunze prave čapati hljeb (RECEPT)

HLJEB po receptu NAJZDRAVIJEG NARODA NA SVIJETU: Već 2.000 godina Hunze prave čapati hljeb (RECEPT)

Kamali je tradicionalan čapati hljeb plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2000 godina. Ovaj hljeb je vrlo zdrav, a može vam pomoći i da izgubite na težini, jer je hranljiv, pa samo 1 ili 2 porcije kamali hljeba smanjiće apetit i učiniće da ne osjetite glad 4 do 6 sati, piše Lovesensa.

Kamali hljeb ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hljebova, a jedan od važnih sastojaka je “glečersko mlijeko”, odnosno mineralna voda boje mlijeka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stijena.

Recept za Kamali hljeb

Sastojci:

1 šolja brašna od cijelog zrna mljevenog na kamenu ili mješavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna
na vrh kašičice morska so ili posoljeni začin od povrća
1/2 šolje glečerskog mlijeka (mineralna voda)
Priprema:

Pomiješajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete tijesto. Površinu na kojoj pravite hljeb pospite brašnom, a zatim mijesite dok tijesto ne postane mekano i elastično. Zavijte umiješeni hleb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Podijelite tijesto u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.

Pripremom ovog recepta dobićete oko 10 čapati hljebova.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com