Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Na Badnje veče IZAĐITE ispred kuće i ako ČUJETE LAVEŽ psa, to ima veze s vašom SUDBINOM!

Na Badnje veče IZAĐITE ispred kuće i ako ČUJETE LAVEŽ psa, to ima veze s vašom SUDBINOM!

Vjeruje se da na Badnje veče, u noći između Badnje večeri i Božiča i na sam Božić djevojke mogu da saznaju odakle im je budući supružnik, kao i ko će to biti.

U nekim djelovima Srbije i dan-danas se vjeruje da Badnji dan i Božić čine čuda neudatim djevojkama. Vjeruje se naime, da na Badnje veče, u noći između Badnje večeri i Božiča i na sam Božić djevojke mogu da saznaju odakle im je budući supružnik kao i ko će to biti.

Tako na primjer, na Badnje veče djevojka treba da izađe ispred kuće i osluškuje lavež pasa. Odakle dopire lavež, odatle je njen budući muž.

Sa druge strane, na jugu Srbije se vjeruje se da će momci i djevojke koji prespavaju na slami za Badnje veče sanjati budućeg supružnika.

Lik momka za koga će se djevojka udati, na Božić ona može saznati i uz pomoć vode koju treba da zahvati na Badnji dan, prije izlaska sunca. U nekim krajevima se ona zove jakova voda.

Prije zahvatanja vode, izvor, rijeka ili bunar daruju se žitom, novcem ili voćem. Vodu pozdravljaju sa dobro jutro vodice i srećan ti Božić. Devojka koja nosi vodu moli se da u njoj vidi lik momka za koga će se udati.

Tom vodom se, inače, umivaju svi članovi domaćinstva i svako daruje djevojku koja ih poliva.

Volim Podgoricu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *