Home / NOVOSTI / OVO MAGIČNO JEZERO OBAVIJENO JE VELOM MISTERIJE: Samo 20 minuta u njemu liječi sve boljke (FOTO)

OVO MAGIČNO JEZERO OBAVIJENO JE VELOM MISTERIJE: Samo 20 minuta u njemu liječi sve boljke (FOTO)

Ima nečeg misterioznog u jezeru Vuljagmeni – da li su to rijetke vrste riba, mineralna voda ili mreža podvodnih pećina za koje legenda kaže da stižu čak do Halkide na Eviji – ne znamo, ali osjećaj je definitivno drugačiji od svega što ste vidjeli i doživjeli.

Jezero Vuljagmeni čine mješavina morske i jezerske vode, koje su preko 2,000 godina u suživotu nakon strašnog zemljotresa 323. godine prije nove ere kada se velika pećina urušila i stvorila jezero. Morska voda dolazi zahvaljujući podzemnoj pećini, a mineralna zahvaljujući izvoru na 17 metara dubine.

foto: Tara Tomović/Telegraf.rs

– Voda sadrži različite minerale koji pomažu onima sa problemima sa kožom, mišićima, kostima, ali i ginekološkim oboljenjima. Mnogo ljudi dolazi ovdje da se liječi posle saobraćajnih nesreća ili težih bolesti, ispričala je za Telegraf marketing menadžerka Jezera Vuljagmeni, Viki Kurlimbini dodajući da nema ograničenja kada je boravak u vodi u pitanju – Nema maksimalnog limita, ali minimalni je 20 minuta kako bi voda zaista imala uticaj na vaše zdravlje.

Dok nam je Viki pričala iza nje smo zaista primijetili sat postavljen na jednoj stijeni kako biste mogli da pratite koliko boravite u vodi.

foto: Tara Tomović/Telegraf.rs

O sistemu pećina dugačkim 3,123 metra koje povezuju more i jezero kolaju razne priče. Niko nikada nije uspio da ih izuči do kraja, a oni koji su to pokušali izgubili su živote. Viki kaže da čak ni blizu stijena nije izmjerena dubina jezera, pa se samo pretpostavlja da ide i do 100 metara dubine. A zanimljivo je i ono što se nalazi na stijenama.

– Često nam dolaze specijalni timovi biologa koji izučavaju rijetke vrste biljaka i ptica koje žive na stijenama jezera Vuljagmeni. Ako sa njima krenete u obilazak pokazaće vam gnijezda i naučiti vas da pomoću zvuka prepoznate vrste ptica, kaže ona.

U jezeru takođe živi ribica gara rufa, odnosno spa riba koja će, ako budete mirni potpuno “za džabe” da vam odradi piling tijela.

– Čim se malo umirite stotine ribica će vam prići i početi da čupka višak kože. Kod djece uopšte ne idu, što je i logično.

Ako pređete ulicu ispred ulaza na jezero vidjećete koliko je more blizu, tačnije preko ulice.

foto: Tara Tomović/Telegraf.rs

A ako još i pređete ulicu i okupate se na obližnjoj plaži brzo ćete shvatiti zašto je uvijek krcata i kada još uvijek nije sezona – zato što se topla voda iz jezera neprestano uliva u more. Da li smo zaboravili da vam kažemo da je tokom cijele godine voda u jezeru između 22 i 28 stepeni?

Na našem putovanju za novinare koji je organizovala Grčka Nacionalna Turistička Organizacija, kolega iz Rumunije postavio je jedno vrlo logično pitanje – kako znamo kada je tačno nastalo jezero?

– Postoje spisi iz 323. godine prije nove ere. Istoričari su pronalazili spise u kojima se pripovijedalo i o bitkama oko Atine. Starogrci su tada smatrali da su prirodne katastrofe predskazanje ishoda bitke. Kada se dogodio zemljotres i kada se pećina urušila, bitka je potom izgubljena, pa se samim tim nastanak jezera smatrao lošim znakm, nastavlja Viki – Generalno, ovdje postoji nešto misteriozno. Pronađeni su ostaci građevina kod plaže Asteras, a znamo da su Stari Grci uvijek gradili hramove u blizini vode. Nažalost, o tome još uvijek ne znamo mnogo.

Možda jezero i priča o njemu nisu do kraja istraženi, ali ono što je sigurno jeste da je jezero Vuljagmeni možda i najmagičnije mjesto u Atini koje obavezno morate posjetiti prvi sledeći put kada se nađete u Grčkoj. Nalazi se istočnoj periferiji Atike na putu ka Sunionu.

Ulaz vikendom košta 15 evra, a radnim danima 12 evra.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com