Home / PG INFO / Aktuelno / ČEKAJU NAS PAPRENE CIJENE SEZONSKOG POVRĆA: Poljoprivrednici najavljuju kvalitet, ali će SKUPO KOŠTATI

ČEKAJU NAS PAPRENE CIJENE SEZONSKOG POVRĆA: Poljoprivrednici najavljuju kvalitet, ali će SKUPO KOŠTATI

Obilne padavine koje su posljednjih mjeseci bile učestale uticale su na proizvodnju poljoprivrednih dobara. Po riječima prodavaca na Kamionskoj pijaci, kiše su uticale na to da se mnogi proizvodi ponovo sade, što neće dovesti do pada kvaliteta, ali će uticati na porast cijena.

Na tezgama su, kako ističe Dragica Veljković trenutno dostupni samo proizvodi iz plastenika ili iz uvoza, ali i ti proizvodi su vrlo kvalitetni.

–Proizvodi sa otvorenog će kasniti. Ponovo se sade, i paprika i paradajz, biće to proizvodi visokog kvaliteta, mada i cijena će im biti veća nego inače. Od voća najviše su stradale višnje i trešnje, i ove godine će ih biti manje nego inače. Trenutno se na tezgama mogu naći paprika i paradajz uglavnom iz Makedonije –ističe Veljković.

Stanka Kaluđerović ističe da su vremenske neprilike uticale da kvalitet proizvoda bude nešto niži nego inače.

–Kiša je uticala na sve. Kvalitet je slabiji nego inače, a dosta proizvođača paradajza je imalo problema i sa plamenjačom, samo su proizvodi iz plastenika ostali za tržište. Mnogi proizvođači ponovo sade, mada sad kreću vrućine tako da sumnjam da će ti proizvodi biti kvalitetni, ali nikad se ne zna možda i uspije. Kiša je jedino odgovarala krompiru – zaključila je Kaluđerović.

Na pijaci najtraženiji je paradajz, koji na gajbu košta euro, dok je po kilogramu euro i po. Krastavac je na gajbu od 35 do pedeset centi po kilogramu na gajbu, a može se naći i tri kilogram za dva eura.

Boranija je od 0,80 do euro i dvadeset.

Cijena paprike je euro po kilogramu, a krompira od 0,30 do 0,50 eura po kilogramu, odnosno od tri do pet eura po džaku od 10 kilograma u zavisnosti od vrste.

Paradajz je po kilogramu 0,65 eura po kilogramu, odnosno 5 eura za gajbu.

Gajba tikvica je tri i po eura.

Trešnja je euro i po po kilogramu, a banane su od 0,50 eura do euro i dvadeset.

dan.co.me

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com