GLAVNI GRAD: Netačne tvrdnje CRNVO - Volim Podgoricu

GLAVNI GRAD: Netačne tvrdnje CRNVO

Iz Glavnog grada su reagovali povoDom tvrdnji CRNVO da je Glavni grad zatvoren za saradnju sa NVO.

Saopštenje Glavnog grada prenosimo integralno.

Tvrdnje predstavnika Centra za razvoj nevladinih organizacija da ih je Glavni grad isključio iz procesa donošenja odluka nijesu tačne.

Činjenice su sljedeće:

–         Glavni grad je objavio javni poziv za učešće NVO u radnoj grupi 27. februara 2019. godine, na koji su se prijavile četiri nevladine organizacije, između ostalih i CRNVO.  Sekretarijat za lokalnu samoupravu je, u skladu sa dugogodišnjom uhodanom praksom, znatno prije završetka postupka po javnom pozivu, dostavio ovoj i svim ostalim zainteresovanim NVO radne ili tekstove važećih odluka radi konsultacija i utvrđivanja njihovih stavova i interesa. Po ovom dopisu nije se izjasnila ni jedna NVO.

–         CRNVO je, umjesto jasno artikulisanih stavova po pitanjima za koja je navodno zainteresovan,  dostavila nekoliko modela ranije sačinjenih i promovisanih odluka, po ugledu na odgovarajuće odluke Glavnog grada i uz minimalna odstupanja.  Sekretarijat je prihvatio veći dio rješenja iz modela i nove radne tekstove dostavio ovoj i drugim zainteresovanim NVO sa obavještenjem o svom stavu po tim pitanjima i uz poziv za novo usaglašavanje. Ni po ovom pozivu nije bilo nikakve reakcije.

–         Svi nacrti odluka su zatim u postupku javne rasprave dostavljeni civilnom sektoru  upravo preko CRNVO, zajedno sa programom javne rasprave.

–         Netačno je da učesnicima javne rasprave nije data povratna informacija o stavu obrađivača po njihovim predlozima i sugestijama, što se jednostavno može utvrditi uvidom u izvještaje objavljene na sajtu Glavnog grada i to pet dana prije objavljivanja reagovanja CRNVO.

–         Naglašavamo da pisma podrške nijesu nikakvo novo rješenje. Ona su bila zastupljena i u važećoj odluci, kao dopunski kriterijum za izbor predstavnika NVO u radnim grupama. Činjenica je da ih u njenoj dosadašnjoj primjeni nevladine organizacije nikada nisu  obezbijedile, te je bilo veoma teško izabrati kandidate u istovjetnim ili veoma sličnim uslovima i bez jasnih kriterijuma kojima će se obrazložiti upravno rješenje.

–          U Odluci o osnivanju Savjeta za saradnju Glavnog grada i NVO utvrđen je paritetan odnos predstavnika zainteresovanih strana (3:3), analogno istom rješenju na državnom nivou.

–          Postupak izbora kandidata NVO za člana radne grupe jeste trajao nešto duže zbog obaveze Sekretarijata da  neke  dokaze pribavi po službenoj dužnosti. Ipak, nesporno je da je CRNVO i svim ostalim NVO omogućeno suštinsko učešće u donošenju odluka u više navrata, u mnogo dužem trajanju od propisanog,  što je daleko važnije od datuma donošenja odluke.

Dakle, Glavni grad je maksimalno otvoren za saradnju sa NVO sektorom ne samo u ovom procesu, već i u svim ostalim poslovima koje radi. Zbog dobre saradnje sa brojnim nevladinim organizacijama, pa i dosadašnjom sa samim CRNVO, nećemo produbljivati dalju polemiku sa Anom Novaković.

 

1 komentar

  1. There are extremely a great deal of details that way to think about. That is a fantastic denote talk about. I provide thoughts above as general inspiration but clearly there are actually questions such as the one you talk about in which the most essential thing will be in honest very good faith. I don?t determine if best practices have emerged about items like that, but I am sure that your chosen job is clearly known as a fair game. Both youngsters feel the impact of merely a moment’s pleasure, for the remainder of their lives.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com