KASNI ODLUKA: Da li će poslodavci platiti manje doprinose na julsku platu? - Volim Podgoricu

KASNI ODLUKA: Da li će poslodavci platiti manje doprinose na julsku platu?

Iz Vlade je najavljeno da će poslodavcima od jula biti smanjeni doprinosi za zdravstveno osiguranje na bruto zarade zaposlenih sa 4,3 na 2,3 odsto, ali je neizvjesno da li će izmjena zakona biti usvojena na vrijeme odnosno prije obračuna julskih zarada.

Vlada je predlog ovih izmjena zakona usvojila 13. juna, a one su 20. juna primljene u Skupštinu.

Odbor za ekonomiju će o njemu da raspravlja danas, dok sjednica Zakonodavnog odbora na čijem dnevnom redu bi bio ovaj predlog nije još ni zakazana. Nakon ta dva odbora predlog izmjena zakona ide na sjednicu Skupštine, ali julska još nije zakazana niti je poznato koliko tačaka će biti na dnevnom redu. Kada ga Skupština usvoji, ona ga šalje predsjedniku na potpisivanje, a zatim ide Službenom listu na objavu.

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanje kada očekuju da bude usvojen ovaj predlog izmjena zakona i da li će to biti na vrijeme kako bi poslodavci imali manje dažbine na julske zarade.

U ovom predlogu piše da on stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenom listu, a da se primjenjuje od 1. jula ove godine.

Iz Unije poslodavaca očekuju da se ova procedura ubrza.

“Poslodavci obračun zarada i poreza i doprinosa moraju uraditi prema zakonu koji važi na taj dan. To znači da sva procedura do objavljivanja u Službenom listu mora biti završena nekoliko radnih dana prije posljednjeg radnog dana u julu, kako bi zarade zaposlenima mogle biti isplaćene na vrijeme 1. avgusta. Očekujemo da će se to desiti, naročito zbog toga što je već stupilo na snagu povećanje iznosa minimalne zarade sa 193 na 222 eura i ono će se sigurno računati za julsku zaradu”, kazali su iz Unije poslodavaca “Vijestima”. Unija poslodavaca je ranije podržala povećanje minimalne zarade uslovljavajući to smanjenjem dažbina na zarade koje su u Crnoj Gori najveće u regionu.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com