PODGORICA: Zavod za zapošljavanje može pomoći bivšim zatvorenicima

U crnogorskom društvu prisutan je visok stepen diskriminacije prema bivšim zatvorenicima i neophodno je raditi na smanjenju stigme, a Zavod za zapošljavanje (ZZZ) može pomoći osobama koje su odslužile zatvorsku kaznu, rekao je šef Biroa rada Podgorica Aleksandar Rakočević. On kaže da imaju podatak za samo 71 osobu u Crnoj Gori koje su u poslednjih 15 godina odslužile kaznu zatvora, piše Dan.

“To nam značajno otežava mogućnost da pratimo statistiku i kretanja, a onda i da pomognemo tim licima”, istakao je Rakočević.

On smatra da bi Zavod mogao brže i efikasnije djelovati ukoliko bi imali potpune informacije o korisnicima, što bi, kako je ocijenio, spriječilo osobe da počine novo krivično djelo i postanu povratnici.

Rakočević dodaje da duža socijalna izolovanost prouzrokuje pad samopouzdanja, motivacije za rad, radne sposobnosti, što onemogućava pozicioniranje na tržištu rada.

“Kategorija koja je najčešće uključena u programe koje sprovodimo predstavljaju ljudi kojima njihovo osnovno zanimanje nije dalo rezultate na tržištu rada. Nezavisno kojoj kategoriji pripadaju, pa i bivši zatvorenici, uključuju se. Naravno, oni neće imati prioritet sam po sebi, ali zbog stanja u kakvom jesu i ukoliko mi to brzo prepoznamo, uključićemo ih u program”, rekao je Rakočević.

On je poručio da nijesu sva krivična djela društveno štetna, odnosno da postoji čitav niz djela koja, nakon procesa rehabilitacije, nijesu štetna za društvo.

DAN

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close