BEĆKOVIĆ: Neće valjda tražiti od Crne Gore da objavi rat Srbiji, oni bi bili u stanju da i to urade - Volim Podgoricu

BEĆKOVIĆ: Neće valjda tražiti od Crne Gore da objavi rat Srbiji, oni bi bili u stanju da i to urade

Srpski akademik Matija Bećković kazao je da vlast u Crnoj Gori vjerovatno ne odlučuje o tome što radi već ”izvršavaju ono što im se kaže”. Navodi da se nada da Crna Gora neće objaviti rat Srbiji, ”jer bi oni bili u stanju to da urade”.

”Oni (u Crnoj Gori) ponavljaju često kako su ih Srbi okupirali i kako su živjeli ko zna od kada pod srpskom okupacijom. Vrlo je zanimljivo da ta borba protiv „okupatora“ koja je toliko dugo trajala i kojoj su oni odoljeli, nije dala ni jednu pjesmu u kojoj bi se govorilo o boju Crnogoraca sa Srbima. Za sada tih pjesama nema, a nije isključeno da će nastati. Baš bih voleo da neku pročitam jer bi sigurno ušla u antologiju neke najbizarnije poezije. I same vlasti u Crnoj Gori vjerovatno ne odlučuju o tome što rade. Oni moraju da slušaju i izvršavaju ono što im se kaže. Šta će još od njih tražiti ni oni sami ne znaju. Zna se samo da ne mogu ništa odbiti. Nadam se da od njih neće tražiti da objave rat Srbiji jer, oni bi bili u stanju da i to urade, ako su već poslali vojsku na Kosovo”, kaže akademik Matija Bećković u razgovoru za portal „Iskra“.

On dodaje da je Ulica Vuka Karadžića u Cetinju preimenovana u Islamsku, da ne znaju u šta će preimenovati Obilića polje ispred Cetinjskog manastira – možda u Miraševu livadu.

”Nedavno smo čulu o toj „velikosrpskoj“ agresiji koja se desila Hrvatskoj. Pa sam mislio, kad bi bila neka televizija na svijetu, da onu kolonu od Knina do Beograda prikaže, kako bi svijet vidio tu „agresiju“ svojim očima. To su jedinstveni agresori na svijetu, u traktorima, u rasklimanim automobilima, prikolicama, s kokošma, sa kavezima, s kućicama za pse, starice, starci, djeca. To su bili ti „agresori“ na Hrvatsku. Uvijek mi je bilo žao što Televizija Srbije nije prenosila direktno put te kolone. Nadam se da imaju taj snimak kako bi cio svijet pa i mi sami gledali kako izgleda agrsorska vojska”, kaže Bećković.

Po njegovim riječima govori se i da su Srbi istjerali 800.000 Albanaca,  ali tog snimka nema, a da je egzodusa bilo, bilo bi i snimka.

”Da ga iko ima, imali bi ga Amerikanci. Sigurno oni imaju bolji snimak i one kolone od Knina nego mi”, naveo je Bećković.

On zaključuje da aktuelna priča (o Kosovu) nadolazi, s jedne strane od onih koji nemaju pojma šta je to Kosovo, nego misle stvarno da je to neka teritorija. i da tu nema nikakvih svetinja, niti podviga, niti moralnih razloga.

”Bilo je ono u ropstvu vjekovima, ali ni jedan o tih okupatora nije poricao čija je to zemlja i čije su to svetinje. To se sada pojavljuje prvi put, a na nama je da u toj borbi za pamćenje ostanemo pri svome a ostale ove stvari da riješimo kao što su riješene svuda i da to pitanje ne riješimo kako ga nikada nije riješio niko. I, da ne budemo jedinstven slučaj na svijetu, presedan, ili primjer koji neće biti nigdje primijenjen. To bi trebalo da bude naša najčvršća odbrana. Da se neko prije nas, neko bogatiji, moćniji, srećniji, prije nas odrekne nekog svog prostora, da mi ne budemo jedini koji su se odrekli svoje zemlje. Samo da nas poštede jednog takvog poniženja”, smatra Bećković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com