NA IRAČKOJ GRANICI UHAPŠEN CRNOGORAC: Švercovao oružje za kurdske pobunjenike? - Volim Podgoricu

NA IRAČKOJ GRANICI UHAPŠEN CRNOGORAC: Švercovao oružje za kurdske pobunjenike?

Crnogorac koji je kod sebe imao dokumenta na ime Srđan Ivanović uhapšen je prošle nedjelje na iračkoj granici sa još dva N.N. lica zbog sumnje da je pokušao da prošvercuje oružje. Tamošnja policija vjeruje da je oružje bilo namijenjeno kurdskim pobunjenicima, koji dio naoružanja nabavljaju upravo na ilegalnom tržištu. ​Nema informacija da li je Ivanoviću određen pritvor, te da li je kod sebe imao prava ili falsifikovana dokumenta.

Među zaplijenjenim oružjem su bile automatske puške i tromblonske mine koje su izrađene u nekadašnjim jugoslovenskim fabrikama. Na nekim od zaplijenjenih pušaka bile su urezane riječi koje se koriste u bivšim republikama SFRJ.

Ovo nije prvi put da se u Turskoj i Iraku plijeni naoružanje koje se švercuje za kurdske pobunjenike. Prema pisanju tamošnjih medija, teroristi raznih grupacija veoma često objavljuju svoje fotografije s naoružanjem koje je dobro poznato iz jugoslovenskih ratova.

„Njujork tajms” je nedavno objavio da imaju saznanja da se radi o naoružanju koje potiče iz Hrvatske.

Prošle godine je jedna grupa pobunjenika objavila snimke i fotografije sa ratišta. Među snimcima oružja zaplijenjenog od terorista blizu jordanske granice bili su i raketni bacači M79 osa i bestrzajni topovi M60, a iste ove modele Hrvatska je prodala Jordanu, dok su čitavu isporuku prevezli turski avioni.

Poznato je da su jedno vrijeme dobijali oružje i od nekih zapadnih sila, ali predstavnik Kurdskog odreda, zvani Mahmud je u više navrata saopštio da se u Afrin ne šalje oružje koje Kurdi dobijaju iz Amerike.

– Mi u Afrinu ne koristimo oružje koje nam dostavlja Amerika, već oružje koje kupujemo na crnom tržištu od pripadnika odreda Slobodne sirijske armije, koji su to oružje dobili u Turskoj, u Azazu, Babu, Idlibu, Džerablusu. Tim oružjem, kupljenim na crnom tržištu od švercera, mi se branimo od napada Turske i terorističkih grupacija u Afrinu – kazao je tada taj pripadnik Kurdskog odreda.

(Dan)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com