Prepisivanje od studenta nije samo plagijat, nego i plagijat uz otežavajuću okolnost - Volim Podgoricu

Prepisivanje od studenta nije samo plagijat, nego i plagijat uz otežavajuću okolnost

Zagrebački profesor Žarko Puhovski kazao je da to što je vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović rad svog nekadašnjeg studenta Đorđija Drinčića objavila u beogradskom časopisu kao svoj, “nije samo plagijat, već je plagijat uz otežavajuću okolnost”.

Puhovski se osvrnuo na to što je Lakićević Đuranović u decembru 2018. u “Pravnom životu” objavila rad bivšeg studenta kao svoj, ali i izjavu medijima redovnog profesora UCG-a Vladimira Pešića da je “specijalistički rad neformalna publikacija”.

“Ovdje je stvar jednostavna, a ovo nije ‘samo’ plagijat, nego plagijat uz otežavajuću okolnost, jer nije korišten tek tuđi rad, nego rad osobe koja je institucijski ovisna o plagijatorici. S druge strane, nije bitna ‘neformalnost’ plagiranog rada, nego samo to postoji li on u fiksnoj formi i to prije no što je plagirani rad predat za objavljivanje”, kazao je Puhovski “Vijestima”.

Profesor Pešić je juče u izjavi “Vijestima” pojasnio da “postupak Lakićević Đuranović nije etički i moralan”.

“Nije sve crno-bijelo i nadležni organi moraju utvrditi o čemu se radi. Međutim, činjenica je da se u časopisima tipa ‘Pravnog života’ često nalaze studentski seminarski, diplomski, pa čak i magistarski radovi, koji potpisuju njihovi mentori, jer su bili polazište za rad profesora na nekoj temi. Ali to ne znači da je profesor postupio etički i moralno. Naprotiv. Upravo zato i treba organizovati stalnu edukaciju akademskog osoblja u vezi sa metodologijom pisanja naučnih radova”, kazao je on.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je u ponedjeljak dostavio rukovodstvu Univerziteta Crne Gore (UCG) predlog za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta Lakićević Đuranović i shodno sankcionisanje. Takođe, predata je i krivična prijava nadležnom Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a kako je potvrđeno “Vijestima” iz ODT-a, u toku je provjera navoda iz prijave.

“CGO naglašava da je rad pod svojim imenom Lakićević Đuranović objavila nakon što je tema plagijarizma pozicionirana u crnogorskom javnom diskursu, nakon izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju i Krivičnog zakonika, a kojima se utvrđuju i jasna definicija plagijata, veza sa visokim obrazovanjem, kao i za shodnim odredbama Krivičnog zakonika koji je u sankcionisanju ovog krivičnog djela značajno ispred drugih u regionu. Takođe, rad je objavila uoči najavljenog usvajanja Zakona o akademskom integritetu. Međutim, izgleda da je nad svim ovim prevagu imala dosadašnja nekažnjivost plagijatora koji čine akademsku zajednicu, a imaju i moćne zaštitnike”, saopštili su juče iz CGO.

Navode da ih zbog toga “ne iznenađuje iako je za svaku osudu i izjava nekadašnjeg predsjednika Naučnog odbora UCG-a, profesora Pešića, koji brani neodbranjivo”.

Iz CGO su podsjetili da Zakon o akademskom integritetu definiše plagijariazam kao „preuzimanje tuđeg autorskog djela ili dijela tog autorskog djela, tuđih bitnih naučnih saznanja ili njihovih djelova, hipoteza, teorija, metoda, podataka do kojih se došlo naučnim istraživanjem bez označavanja autora, ili sprovođenje druge slične radnje prikazujući ih kao autentično svoje djelo, u cilju pribavljanja lične koristi“. Podsjećaju i na kažnjovost ovog djela Krivičnim zakonikom.

Zakoni ne poznaju formalni i neformalni plagijat

Iz CGO poručuju da crnogorski zakonodavni okvir ne poznaje izraze “formalni” i “neformalni” plagijat, niti “naučni” ili “nenaučni”.

“Posebno je zabrinjavajuća konstatacija Pešića da su se ‘često koristili specijalistički i diplomski radovi gdje su obično profesori uzimali određene dijelove, sublimirali, skraćivali i onda sa tim učestvovali na konferencijama…’ Postojanje te neetičke i nezakonite ‘tradicije’ je upravo nešto što bi Pešić morao posebno kritikovati, a ne uzimati kao dio pokušaja da se nađu olakšavajuće okolnosti za ono što je uradila Lakićević Đuranović. Međutim, ova Pešićeva izjava je zlata vrijedna – ona daje odgovor i na zaglušujući muk koji sada imamo iz akademske zajednice Crne Gore. Koliko je profesora koji su uradili isto ono što je uradila i Lakićević Đuranović? Pozivamo studente da uporede svoje radove sa radovima svojih profesora, možda tu budemo imali i novih zanimljvih slučajeva. Pozivamo i Tužilaštvo da ispita navode profesora Pešića da slučaj Lakićević Đuranović nije usamljen, već da postoji ustaljena praksa takvog rada i da shodno tim njegovim saznanjima i dokazima postupe dalje u procesuiranju tih lica. Želimo da vjerujemo da će Pešić biti savjestan svjedok i javno uopšten saopšten navod i kao naučnik poduprijeti dokazima pred tužilaštvo”, zaključuju iz CGO.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com