MANS: Medenica nije prijavila da je njen sin zaradio 215.000 eura prodajom zemljišta - Volim Podgoricu

MANS: Medenica nije prijavila da je njen sin zaradio 215.000 eura prodajom zemljišta

Krajem maja 2013. godine, tadašnja, ali i aktuelna predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, sinu Milošu je poklonila blizu tri i po hiljade metara kvadratnih zemljišta u kolašinskom naselju Breza. To je konstatovano u imovinskom kartonu predsjednice Vrhovnog suda.

Svega tri mjeseca nakon toga, 26. avgusta 2013, Miloš Medenica je prodao zemljište poklonjeno od majke. Na taj način je zaradio 215 hiljada eura.

Zakon o sprječavanju konflikta interesa predsjednicu Vrhovnog suda obavezivao je da ovaj prihod mora prijaviti kroz podnošenje posebnog izvještaja nadležnom organu, jer se radi o članu njenog domaćinstva. Ona to, međutim, nikada nije učinila.

Prihod od 215 hiljada eura nije prijavljen čak ni u redovnom izvještaju koji je Vesna Medenica podnijela naredne godine, već se samo konstatuje da je njen sin Miloš zemljište prodao.

Iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda u odgovoru Televiziji Vijesti ovo negiraju sljedećom argumentacijom:

“Netačno je da u izvještaju o prihodima i imovini nije prijavljen prihod od prodaje nepokretnosti. U 2013. godini, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je, u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, dostavila izvještaj o prihodima i imovini na dan promjene u iznosu većem od 5.000 eura, u kojem je navedeno da je na osnovu ugovora o poklonu, predsjednica Vesna Medenica, kao poklonodavac predala u svojinu nepokretnost ukupne površine 3.428 kvadratnih metara svom sinu, kao poklonoprimcu – Milošu Medenici.”

Iz kabineta Vesne Medenice objasnjavaju i da je Miloš napustio domaćinstvo svoje majke krajem septembra 2013. godine, te da nakon toga nije imala obavezu da prijavljuje njegovu imovinu.

U MANS-u ističu da je Medenica imala obavezu da prijavi promjenu u imovini sina, jer je u momentu ostvarivanja prihoda od 215 hiljada eura i dalje bio član njenog domaćinstva.

Takođe podsjećaju i da na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije nema informacije da je Medenica prijavila iznos za koji je Miloš prodao poklonjenu zemlju.

Dokumentacija do koje je došao MANS pokazuje da je Miloš Medenica tri i po hiljade kvadrata livada i šume prodao kompaniji „Konzum“. Iza ove kompanije je tada stajao podgorički biznismen Čedomir Popović preko svoje firme „Carine“.

“Prodaja zemljišta, odnosno povećanja vrijednosti imovine porodice Vesne Medenice pokazuje da i onaj slučaj koji smo prije imali, i ovaj sada, govori o tome da Vesna Medenica nije slučajno zaboravila da prijavi tu imovinu, već imamo o jednom načinu tumačenja zakona od strane predsjednice Vrhovnog suda, koji ide u prilog tome da se zapravo kriju poslovni partneri njene porodice. Imali smo situaciju da se u slučaju prodaje zemlje u Ravni iza mreže kompanija krio kontroverzni biznismen Zoran Bećirović, a sada imamo situaciju da postoje poslovne veze između sina Vesne Medenice i Čedomira Popovića, koji takođe slovi za kontroverznog biznismena. Dokazi koji je prikupio MANS govore upravo u prilog tome da je ona prekršila Zakon o konfliktu interesa i da je morala da prijavu tu promjenu imovine”, ističe Dejan Milovac iz Istraživačkog centra MANS-a.

U godini kada je Popović kupio zemlju Miloša Medenice, njegova kompanja „Konzum“ nije imala ni euro prometa preko računa, a sin predsjednice Vrhovnog suda je isplaćen iz pozajmice. Ni nakon kupovine zemljišta od Medenice „Konzum“ nije ostvarivao prihod, sve do gašenja kompanije 2017. godine, kada je zemljište prešlo u vlasništvo matične firme „Carine“.

Nekrentine kupljene od mlađeg Medenice su ujedno i jedine nekrentine koje kompanija „Carine“ posjeduju u Kolašinu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com