10 postupaka kojima povrijeđujemo svoje roditelje: Neke stvari se teško opraštaju!

Donosimo vam 10 načina na osnovu kojih povrijeđujemo naše roditelje, a da često toga nismo ni svjesni:

1. Zanemarujemo ih
Osnovali smo porodicu. Imamo djecu, posao, obaveze. Život teče i po nekad prođe i po dvije nedjelje a da se ne sjetimo da pozovemo roditelje. Nekad prođe i godina dana a da ne odemo do njih i obiđemo ih. Vodite računa, ako danas ne odete do njih, možda će sjutra biti kasno.

2. Kažemo stvari koje ih vrijeđaju
Evo nekoliko fraza kojima vrijeđamo naše roditelje: “Mrzim te”, “Dosadan/na si”, “Prestani da se žališ”, “Prestani da me zoveš” i td.

Zapitajte se samo da li biste voljeli da se vaše dijete vama obraća ovim rečima?

3. Ne raspitujemo se o njihovom zdravlju
Postoje oni roditelji koji se stalno žale da ih boli ovo ili ono. Dok s druge strane njih 50% trpi bolove i nikad se ne požali. Upitajte ih za zdavlje, jer im možda možete olakšati, ako ne pravim savjetom ili odgovarajućom njegom, onda samo time što ćete ih saslušati.

4. Ne pomažete ih finansijski
Većina penzionera na našim prostorima živi na ivici siromaštva. Ukoliko nemate dovoljno novca da im pomognete finansijski, onda možete da im odnesete hranu, kupite drva i td. Oni su vaša obaveza, kao što ste vi do juče bili njihova.

5. Ne odlazite na porodične skupove, slave, rođendane
Vi ste im najbliži od sve rodbine i vjerovatno čekaju da dođete i da im uveličate skup. Stoga otkažite poslovni sastanak, uzmite slobodan dan i posjetite mamu i tatu.

6. Ne poštujete ih i nikada im se niste zahvalili
Smatra se grijehom ako precjenjujemo sebe, a podcjenjujemo druge. Najviše dugujemo majci koja nam je podarila život.

7. Krijemo informacije o svom privatnom životu od roditelja
Ako prečesto izgovarate rečenicu: “Mama, to nije tvoja stvar!” onda negdje sigurno griješite. Ne morate ulaziti u detalje, ali svoje roditelje morate obavijestiti o osnovnim detaljima iz svog života.

8. Nismo strpljivi sa njima
Oni zaslužuju najviše strpljenja od nas. Upamtite: oni su vas učili kako da hodate, jedete, pričate, vozite bicikl, plivate…. Koliko su samo strpljivi bili…

9. Ne čuvate sjećanje na njih
Fotografišite ih koliko god možete. Kada se smiju, kada su tužni, kada razmišljaju, grle svoje unuke… Sjutra će vam ostati samo te fotografije..

10. Tretirate ih kao da su mala djeca
Oni nisu djeca i imaju više životnog iskustva od vas. Poštujte ih, i poštujte njihove odluke.

Still

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close