CRNA GORA POD VODOM: Poplavljena prizemlja, POPUSTILI krovovi, ZATVORENI putevi! (FOTO) - Volim Podgoricu

CRNA GORA POD VODOM: Poplavljena prizemlja, POPUSTILI krovovi, ZATVORENI putevi! (FOTO)

Novi talas obilnih padavina prouzrokovao je nove probleme mještanima nikšićkih prigradskih naselja. Iz Služba zaštite i spašavanja kazali su nam da su imali više desetina intervencija.

Vatrogasne ekipe su i dalje na terenu, a odsječeno je više desetina kuća.

NE KREĆITE NA SJEVER: Zatvoren put Podgorica-Kolašin-Mojkovac

Vatrogasac Duško Peković kazao je Javnom servisu da su na terenu jutros od četiri sata, mijenjajući se u smjenama. Imali su, kaže, veliki broj intervencija.

“Ljudi zovu sa svake strane, zaglavljeni, poplavljeni podrumi”, rekao je Peković.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja u Nikšiću, Veselin Gardašević, kazao je agenciji Mina da su dobili oko 50 novih poziva u pomoć iz najugroženijih djelova Mokre Njive, Glibavca, Brezovika, Gornjeg Polja, Miločana, Rastovca.

Vatrogasci na terenu od rane zore (Foto: rtcg.me) Vatrogasci na terenu od rane zore (Foto: rtcg.me)

“Pojačali smo broj zaposlenih u smjeni kako bi stigli da što brže reagujemo na pozive. Policija je zatvorila put kod Dukla prema Brezoviku, a naše ekipe su i jutros izvlačile nekoliko zaglavljenih vozila kod mosta u dijelu gdje se Zeta najviše izlila“, rekao je Gardašević.

Nikšićanin Ranko Jauković rekao nam je da je više desetina kuća odsječeno, i da se zbog visokog vodostaja ne može do njih doći.

Inače, usljed pogoršane meteorološke situacije u Nikšiću ponovo je zatvoren saobraćaj preko Mokre njive.

Jutros na Mokroj njivi FOTO: RTCG Jutros na Mokroj njivi

Nakon što je juče otvoren put nakon blokade u ponedjeljak, jutros se ponovo ne može preko Mokre Njive, a najkritičnije je u Gornjem Polju.

Dopisnik RTCG-a iz Nikšića javlja da su vatrogasci u tom gradu jutros imali više od 20 intervencija.

foto: printscreen RTCG

Poplavljena prizemlja, popustili krovovi: Kritično oko kružnog toka, prelila Nemila

Iza 8 sati Herceg Novi je zahvatilo jako nevrijeme praćeno pljuskovima, vjetrom i grmljavinom. Ogromnu količinu padavina za kratko vrijeme nijesu mogli da prihvate šahtovi, kanali, potoci..

Kritično je oko kružnog toka u Meljinama gdje se izlio potok Nemila koji je nabujao i ugrošava magistralni put i okolne objekte, kaže nam komandir Službe zaštite i spasavanja, Zlatko Ćirović.

– Apelujem da niko ko nema potrebe ne ide vozilima  prema kružnom toku, jer stvara se saobraćajni čep i smetaju vozila intervencijama službi koje rade na raščišćavaju – poručuje Ćirović.

Došlo je do plavljenja prizemnih prostorija kuća i poslovnih objekata, a magistralni put je na mnogim mjestima izložen bujičnim vodama.

Službi zaštite je stiglo nekoliko poziva da ispumpavaju vodu iz objekata, ali nijesu intervenisali jer je nivo ispod 20 centntimetara, koliko je najmanje potrebno da bi radile njihove pumpe.

foto: rtcg

Prema podacima Meterorođke stanice u Igalu, u posljednja dva sata od 7 do 9 časova, u tom dijelu Opštine palo je 50 litara kiše po metru kvadretnom, što je mnogo manje nego u  drugim dijelovima, ali o tome nemaju precizne podatke.

Vjetar je pojačan  23 m u sekundi, istočni. Teperatura oko 17 stepeni. Nepovoljna meteo prognoza do kraja dana.

Nevolje i za Kolašince

Rijeka Plašnica , kako javljaju  mještani,  ugrožava imanja, mostove, stambene i pomoćne objekte u nekoliko kolašinskih sela.

Oba mosta kod stare Ciglane su proplavljena.  Ugroženo je nekoliko imanja u Lipovskoj Bistrici, ako i objekti domaćinstva Dragovića.

Na Blatini je, prema riječima mještana,  takođe, ugroženo nekolko imanja.

foto: rtcg

“Voda je odnijela viđe od dvije trećine nasipa u blatinskom dijelu.  Ukoliko padavine nastave ovim inetenzitetom i ostatak brane će do uveče  biti uništen.   Voda će, u tom slučaju, preplaviti nekoliko imanja. Situacija bi bila još gora da jesenas nijesmo očistili korito Plašnice i tako spriječili nagomilavanje otpada u koritu”, kažu mještani Blatine.

Nivo rijeka Pčinje i Bistrice je, tekođe, porastao, se  pa vlasnici zemljišta i objekata u tom dijelu opštine  boje za svoja imanja.  Ugrožena su i imanja u selu Lugovi.

Prema informacijama iz opštinskih službi stanje oko rijeke Svinjače (Kolašinske rijeke) za sada je stabilno i nema ugroženih imanja i objekata.

Na magistrali od Kolašina prema Podgorici, prema nezvaničnim informacijama iz policije, zbog nekoliko odrona saobraća se otežano ili dolazi do zastoja.

Odrona ima i u Sjerogoštu, prema Mojkovcu. Ekipe Crnagoraputa trenutno, rečeno je Vijestima, uklanjaju odrone sa puta.

ZATVOREN PUT PODGORICA – KOLAŠIN

Put Podgorica-Kolašin zatvoren je za saobraćaj zbog odrona i vode u mjestu Lugovi, saopšteno je iz Auto-moto saveza Crne Gore.

Za sve vrste vozila zatvoren je i put Kolašin – Mojkovac u mjestu Sjerogošte zbog ogromne količine vode i mulja.

Takođe, saobraćaj je obustavljen na putu Mojkovac – Đurđevića Tara zbog odrona.

U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima, a vidljivost je mjestimično smanjena, saopšteno je iz Auto-moto saveza Crne Gore (AMSCG).

Na putevima duž klisura i usjeka mogući su sitniji odroni, a na pojedinim dionicama zbog obilnih padavina ima zaostale vode.

Iz AMSCG su apelovali na vozače da poštuju saobraćajne propise i vožnju prilagode vremenskim uslovima.

Volim Podgoricu/Onogost/Radio Jadran/Vijesti/RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com