PREMIJE STOČARIMA: 211 hiljada eura za izdig na katun - Volim Podgoricu

PREMIJE STOČARIMA: 211 hiljada eura za izdig na katun

Trećina crnogorskih stočara koji su prije dvije sedmice dobili premije za stoku u ukupnom iznosu od 2,3 miliona eura, ostvarilo je pravo i na dodatnu podršku – premije za izdig stoke na katun.

Poljoprivrednim gazdinstvima koja su kroz Agrobudžet za 2019. godinu ostvarila pravo na premije za izdig stoke na katun – 1.507 iz 22 opštine, danas je isplaćeno ukupno 211.042 eura.

Od ukupnog broja korisnika, najviše ih je iz sjevernog regiona – 1.167 ili 77,43%, od čega najviše u Bijelom Polju (171), Beranama (160) i Plužinama (113).
U centranom regionu podršku je ostavrilo 336 korisnika (22,3%), od čega su 203 gazdinstva iz Nikšića. Očekivano, najmanji broj podržanih zahtjeva je iz primorskih opština, ukupno 4 (0,27%).

Pravo na podršku kroz ovu mjeru ostvaruju gazdinstva koja su u Registru poljoprivrednih gazdinstva i koja najmanje tri mjeseca u kalendarskoj godini drže stoku na katunima. Podrška iznosi do 10 eura po uslovnom grlu.

Isplata premija realizovana je nakon što su predstavnici Ministarstva i Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu administrativno i na terenu iskontrolisali i utvrdili stanje na gazdinstvima podnosioca zahtjeva za premiju.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastaviće sa primjenom ove mjere podrške koja značajno doprinosi očuvanju planinskih pašnjaka i katunskog načina stočarenja, a samim tim očuvanju prirodnih resursa, kulturne baštine ruralnih područja.

364 komentara

  1. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you finding the time and energy to put this information together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com