Home / NOVOSTI / Društvo / PREMIJE STOČARIMA: 211 hiljada eura za izdig na katun

PREMIJE STOČARIMA: 211 hiljada eura za izdig na katun

Trećina crnogorskih stočara koji su prije dvije sedmice dobili premije za stoku u ukupnom iznosu od 2,3 miliona eura, ostvarilo je pravo i na dodatnu podršku – premije za izdig stoke na katun.

Poljoprivrednim gazdinstvima koja su kroz Agrobudžet za 2019. godinu ostvarila pravo na premije za izdig stoke na katun – 1.507 iz 22 opštine, danas je isplaćeno ukupno 211.042 eura.

Od ukupnog broja korisnika, najviše ih je iz sjevernog regiona – 1.167 ili 77,43%, od čega najviše u Bijelom Polju (171), Beranama (160) i Plužinama (113).
U centranom regionu podršku je ostavrilo 336 korisnika (22,3%), od čega su 203 gazdinstva iz Nikšića. Očekivano, najmanji broj podržanih zahtjeva je iz primorskih opština, ukupno 4 (0,27%).

Pravo na podršku kroz ovu mjeru ostvaruju gazdinstva koja su u Registru poljoprivrednih gazdinstva i koja najmanje tri mjeseca u kalendarskoj godini drže stoku na katunima. Podrška iznosi do 10 eura po uslovnom grlu.

Isplata premija realizovana je nakon što su predstavnici Ministarstva i Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu administrativno i na terenu iskontrolisali i utvrdili stanje na gazdinstvima podnosioca zahtjeva za premiju.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastaviće sa primjenom ove mjere podrške koja značajno doprinosi očuvanju planinskih pašnjaka i katunskog načina stočarenja, a samim tim očuvanju prirodnih resursa, kulturne baštine ruralnih područja.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com