“Nije pravedno da zamjenik šefa kabineta u Vladi ima tri puta veću platu od profesora” - Volim Podgoricu

“Nije pravedno da zamjenik šefa kabineta u Vladi ima tri puta veću platu od profesora”

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković kazala je da ne može biti pravedno da zamjenik šefa kabineta u Vladi Crne Gore ima tri puta veću platu od profesora u školi ili četiri puta veću platu od vaspitačice u vrtiću.

“Realne zarade naših građana, prema zvaničnim podacima, su za godinu dana manje 3%, dok se prosvjetnim radnicima plata nije povećavala već godinama”, kazala je ona na kontrolnom saslušanju o stanju prosvjetnih radnika pred skupštinskim Odborom za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Predlog SDP-a je, ističe, jednostavan. “Ako su nam prihodi veći za skoro 200 miliona u posljednje tri godine, ako nam je ekonoski rast najveći u regionu, ako smo lideri u mnogim oblastima,  onda mora da ima novca za povećanje zarada prosvjetnim i zdravstvenim radnicima, kao i ostalima koji osjećaju nezadovljstvo zbog svog ekonomskog statusa,” kazala je poslanica SDP-a, koja je inicirala saslušanje.

Vuksanović Stanković je  pozvala na sjednici Odbora prisutne da pred crnogorskom javnošću, zajednički nađu način za poboljšanje materijalno-socijalnog statusa onih koji vaspitavaju i obrazuju djecu u Crnoj Gori.

“Aktuelna, i veoma potresa priča koju nam je ispričala profesorica podgoričke gimnazije g. Milošević, najbolja je slika današnjeg stanja u prosvjeti, ali i u društvu uopšte. Kako zbog situacije u kojoj se našla, ali još više zbog razloga zbog kojih je došla u takvu poziciju, od kojih niti jedan ne možemo osuditi, niti pripisati neprimjerenom stilu života. Njena sudbina moguća je za svakoga od nas, a buudući da se i sama bavim prosvjetnim radom, ta priča je za mene bila posebno potresna,” kazala je na sjednici poslanica SDP-a.

Pitala je da li je za obrazovanje važnije to koliko skupih Audija i BMW-a se vozi ili da se organizuje takmičenje predstavnika 50 zemalja u disciplini filozofije.

“Da li nam je kao društvu važnije održavanje ove Olimpijade ili tačno onih osam guma za blindirane majbahe”, kazala je Vuksanović Stanković.

Tema konsulatativnog saslušanja je  položaj i socio-ekonomski status prosvjetnih radnika u Crnoj Gori.

Sjednicom Odbora predsjedava poslanik Radule Novović, koji je u uvodnom izlaganju kazao da nema veće saglasnosti kada je riječ o neophodnosti povećanja zarada i poboljšanja statusa prosvjetara. Napomenuo je da je škola bitna za socijalizaciju djece i naglasio ulogu prosvjetnih radnika.

“Zato je veoma bitno koliko su zadovoljni oni koji rade sa djecom,” kazao je Novović.

Saslušanju prisustvuju ministri prosvjete i finansija Damir Šehović i Darko Radunović, predsjednici Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević i Sindikata Univerziteta Crne Gore Vukašin Zogović.

Šehović: Maksimum koji se mogao postići u ovom trenutku

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da su trenutno najveća ulaganja u obrazovnu infrastrukturu.

“Ovoliko nikad nije ulagano u obrazovanje”, kazao je Šehović. Nezavisno od toga, jednako tako, istakao je na saslušanju, posvećeni su unaprjeđenju položaja prosvjetnih radnika.

“Prosvetni radnici su temelji našeg društva”, kazao je ministar.

Tri cilja na koji se radi su povećanje zarada, rješavanje stambenih potreba i finansijsko nagrađivanje najboljih prosvjetnih radnika.

Šehović je kazao da već od Nove godine kreće uvećanje plata od devet odsto a od 2021. na to još tri odsto.

“Tim povećanjem možemo biti zadovoljni mi u Vladi ali i u Sindikatu,” kazao je Šehović.

Naglasio je da nisu uspjeli da njihov status bude onakav kakav zaslužuju, ali da je maksimum koji se mogao postići u ovom trenutku.

Ministar je naglasio da ce zarade prosvjetnim radnicima biti najveće u regionu, ne računajuci članice EU Hrvatsku i Sloveniju.

Govoreći o rješavanju stambenih potreba, kazao je da će u sledeće tri godine uložiti 2,1 miliona eura. Najavio je i razgovore o povećanju zarada na državnom Univerzitetu.

Radunović: Očekuje se značajno uvećanje budžeta

Ministar finansija Darko Radunović kazao je na sjednici da je broj zaposlenih na sva četiri nivoa u prosvjeti 14.000, odnosno trećina zapslenih u javnoj upravi.

Ministar je nagovijestio da se očekuje znatno uvećanje budžeta za Ministarstvo prosvjete, koje ce uključivati najavljeno povećanje zarada i ulaganja u obrazovnu infrastrukturu.

Govoreći o posljednje četiri godine, on je kazao da je budžet Ministartsva 2016. bio 146, 2017. 148, 2018. 157 a ove godine 154 miliona eura.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com