DIVNE SLIKE IZ GLAVNOG GRADA: Ulice Podgorice preuske za sve učesnike litije (FOTO) - Volim Podgoricu

DIVNE SLIKE IZ GLAVNOG GRADA: Ulice Podgorice preuske za sve učesnike litije (FOTO)

Protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog predvodio je sinoć krsni vhod ulicama Podgorice u kojem su učestvovale nekolike desetine hiljada vjernika.

Litija je od sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog prošla pored zgrade RTCG-a, zgrade ANB-a, ulicom Svetozara Markovića, zatim Dalmatinskom, i nazad pred hram.

Krsnom vhodu je prethodio moleban Presvetoj Bogorodici.

Po povratku litije pred hram okupljene je blagoslovio Episkop južnoamerički Ruske zagranične crkve g. Jovan.

„Cijeli pravoslavni svijet sa vama brine brigu. Cijeli svijet može ovo da gleda i iznenađuje se ovakvim postupcima“, rekao je Vladika Jovan.

Otac Gojko Perović je kazao je da smo djeca ove zemlje koja ne daju svetinje.

„Iz vlasti nas ne razumiju, ne razumiju naše šetnje već nas nazivaju neprijateljima države“, rekao je on.

Kazao je da svaki pametan vladar zna da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvijek i do vijeka i da su hramovi ambasade nebeskog carstva na zemlji.

„I zato svaki pametan vladar gradi u svome zemanu, odvaja od svoga blaga, od imovine zemaljske, stavlja u stranu i na najviši vrh ili na najprostraniju poljanu gradi ambasadu nebeskoga carstva. Vi znate, braćo i sestre, da i ove zemaljske ambasade u drugim državama bivaju zaštićene i niko ne smije polagati pravo na njih. Mi smo ovu zemlju posijali ambasadama nebeskog carstva i zato je ova zemlja vječna i vjekovita“, naglasio je rektor Cetinjske Bogoslovije.

Otac Gojko je kazao je da te svetinje nemaju zemaljsku cijenu.

„Zemaljske stvari imaju cijenu koja se može izbrojati dukatima i lako prelaze iz jednog vlasništva u drugo. Zato su ljudi ostavljali najbolje što imaju da se to ne bi moglo otkupiti ničim zemaljskim. Zato su ostavljali Crkvi. I zato smo dužni da ono što su naši preci ostavili Crkvi, a ne bilo kojoj zemaljskoj državi, makar to bila i naša Crna Gora, da to tako sačuvamo i našim potomcima“, kazao je on.

Dodao je da zato ispred ambasada nebeskog carstva ne nosimo zastave država.

„Ne zato što se mi stidimo nekih zastava. . Jer je naša trobojka boja crnogorske nošnje. Jer je barjak države Crne Gore sa zlatnim orlom i lavom ispod sebe simbol hrišćanstva. Niti se stidimo imena države Crne Gore niti se stidimo imena Srpske pravoslavne crkve. Pred ambasadom nebeskoga carstva samo krst časni i lik Bogorodice i Gospoda našega Isusa Hrista može biti pravi barjak. Sve ostalo bi unijelo smutnju. A mi nećemo smutnju nego hoćemo da se jasno čuje: Ne damo naše svetinje“, rekao je prota Gojko i dodao da čuvajući svetinje čuvamo svoje prisustvo među civilizovanim narodima.

,,Neka se čije naš glas i bat naših koraka podgoričkim asfaltom i do Moskve i do Brisela i do Vašingtona i neka se zna kako mala Crna Gora brani velike Svetinje“, poručio je na kraju otac Gojko Perović.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com