MJERE VLADE: Odlaganje rata kredita svima na 90 dana, odlaganje uplate poreza i doprinosa… - Volim Podgoricu

MJERE VLADE: Odlaganje rata kredita svima na 90 dana, odlaganje uplate poreza i doprinosa…

Vlada je uvojila set sveobuhvatnih mjera za građane i privredu za ublažavanje posljedica epidemije korona virusa, kazao je premier Duško Marković nakon sjednice Vlade sa samo jednom tačkom dnevnog reda – predlog hitnih mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije korona virusa. Apelovao je da građani svoj komfor i rashode podrede svom zdravlju i zdravlju

Ovo su usvojene mjere:

  1. Odlaganje otplate kredita kod svih banaka mikrokreditnih institiucja i IRF-a u trajanju od 90 dana. Svi koji žele mogu iskoristiti ovo pravo.
  2. Odlaganje uplate poreza i doprinosa na zarade i obaveza iz reprograma
  3. Kreiranje nove kreditne linije IRF-a za likvidnost do iznosa od 3 miliona eura, po pojednostavljenoj proceduri. Ovo se odnosi na kompanije koje vrše nabavku ljekova, medicinske opreme i vozila, turizma i ugostiteljstva, priozvodnju hrane
  4.  Jednokratna novčana pomoć penzionerima sa najnižom penzijom i socijalno ugroženima od 50 eura.
  5.  Odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti u državnom vlaništvu na 90 dana
  6. Obustava isplate varijabila na zarade u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi. “Nijedna cent iz budžeta preko osnovnih zarada. Članovi vlade uplatiće po pola plate za donaciju borbi protiv epidemije.
  7. Ograničavanje budžetske potrošnje uz stopiranje svih javnih nabavki. Zabranjuje se budžetskim korisnicima isplata donatorskih sredstava po bilo kom osnovu. Zabranjujemo primanje donacija u svakoj zdravstvenoj ustanovi jer za to postoji Nacionalno tijelo
  8. Avansno plaćanje izvođačima radova na kapitalnim projektima, započeti kapitalni projekti neće biti zaustavljeni.
  9. Sve mjere koje se odnose na privredu odnose se i na privredna društva koji su osnivači medija. Elektronske medije na period od 90 dana osloboditi plaćanja naknada, lokalnim emiterima će biti obezbijeđena pomoć od strane lokalnih samouprava.

Marković je zahvalio svima na požrtvovanostii pozvao na prdržavanje mjera, i da ostanu svojim domovima. Najavio je snakicje za one koji ne poštuju naredbe. Savjet bezbjednoti je donio odluku da se fokus bezbjednoti prenese na karantinske objekte. Sve donijete odluke, kako je rekao, moramo razumjeti i u skladu sa tim se ponašati.

foto printscreen

“Ovo je vrijeme koje je u Crnoj Gori rodilo nove junake”, rekao je Marković.

Direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević:

Definisali mo prioritete, i to su preduzeća iz oblasti medicine, turizam i ugostiteljstvo, saobraćaj, usluge, mali preduzetnici koji su zatvoreni, prozivodnja i prerada hrane.

Tamo gdje je moguće da se održi ekonomska aktivnost IRF će izaći u susret.

Kreditna linija za likvidnost je usmjerana da omogući preduzećima da prebrode prvi udar, za nabavku proizvoda i poluproizvoda i sredstva za plate. Ukupna iznos kredit do tri miliona, kamata 1,5 posto, grejs period do dvije godine, rok vraćanja do osam godina, bez naknade.

Sledeća mjera je reprogram postojećih kreditnih aranžmana. Nakon moratorijuma od tri mjeseca, IRF će obezbijediti reprogram kreditnih aranžmana. IRF je pokrenuo inicijative d aobezbijedimo dodatna sredstva, i tokom ovih mjera i nakon ovih mjera.

Marković je rekao da će sva davanja iz budžeta biti redovna.

Na pitanje da li ima razloga za strah od odtpuštanja i smanjenja plata rekao je da je to realna opasnost, jer su mnoga preduzeća obustavila svoje aktivnosti.

“Moja poruka je da prva mjera ne bi smjela biti otpuštanje zaposlenih, već poslednja”, rekao je.

Marković je rekao da vjeruje da će postojati visok nivo društvene odgovornosti, odgovarajući na pitanje o “obračunu” sa profiterima.

“Svi koji krđe zakon će biti sankiconisani. Iako je situacija vanredna, svi su na visini zadatka”, rkao je i dodao da se ne razmišlja o uvođenju vanrednog stanja.

Na pitanje da li treba prijavljivati poreske obaveze u narednih 90 dana, rečeno je da treba i podnositi zahtjeve za oslobađanje.

Ministar finansija Darko Radunović je najavio mogućnost rebalansa budžeta, ali ne sada.

Rekao je takođe da nema mogućnosti za subvnecije.

“U ovim olakšicama ćemo stvarati prostor za funkcionisanje privrede.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić  je na pitanje hoće li Vlada odgoditi plaćanje računa za struju, rekla da je prioritet da građani imaju neprekidno snabdijevanje strujom i telekomunikacijama kada su primorani da sjede kući. Međutim, istovremeno, EPCG kao državna kompanija neće odlagati plaćanje računa za struju, a to neće učiniti ni privatne telekomunikacione kompanije. 

“Svjesni smo da te kompanije funkcionišu na tržišnim principima i da je neophodno da oni i dalje pružaju te uluge”, rekla je ministarka.

Ona je rekla da resorno ministarstvo nema informaciju da je bilo koja pekara bez brašna, te da zaliha ima dovoljno.

Podsjetila je da su građani za sedmicu dana kupili namirnica u obimu protekla četiri mjeseca. Uprkos tome, kako je rekla, rafovi su puni. U ovom trenutku ima dovoljno i brašna i svih ostalih namirnica. Gdje nije dozvoljen uvoz brašna, uvozi se pšenica koja e melje u domaćim mlinovima.

Postoji, kako je rekla nekoliko izolovanih slučajeva skoka cijena.

Na pitanje da li je Vlada spremna da smanji stope PDV-a na 7 odsto za turizam, rečeno je da nije razmatrana ta mogućnost.

Radoje Žugić, ispred CBCG rekao je da je novac siguran u bankama, da su banke zdrave, i visoko likvidne. Rekao je da su trezori puni gotovog novca, banke su, kako je rekao otporne i zdrave.

Penzioneri će dobiti pomoć od 50 eura na isti način kao i penzije, dolaskom poštara kući.

Na pitanje hoće li biti novih ekonomskih mjera, Marković je rekao da se okolnosti mijenjaju iz sata u sat, i ako bude moralo, mjere ekonomske politike i htne mjere mogu biti promijenjene već sjutra.

Svi napori su umjereni da s eobezbijedi sigurnost za građane i privredu, zaključio je Markovič.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com