U Parizu crnogorska naučnica radi na VAKCINI protiv Kovida-19 - Volim Podgoricu

U Parizu crnogorska naučnica radi na VAKCINI protiv Kovida-19

U Paster Institutu u Parizu na pronalasku vakcine protiv Kovida-19 radi tim odabranih naučnika, a među njima je i jedna Crnogorka – strukturni virolog dr sc. Marija Backović.

Paster Institut je angažovao više od 200 svojih naučnih istraživača na pronalasku vakcine, Marija radi na bazičnom odjeljenju virusologije i to na proteinima u Kovidu, istražuje kako onesposobiti Covid da se veže za protein u čovjekovim plućima.

“Počeli smo u januaru a svi projekti su podijeljeni po modelima i etapama i napredujemo kako treba ali za vakcinu treba i mnogo vremena jer klinička ispitivanja traju dugo.Tako da nije realno da će vakcina biti spremna za imunizaciju bar za 20 mjeseci”, rekla je za Naučni program Radija Crne Gore dr Marija Backović.

S pažnjom je Marija pratila, iz Pariza, situaciju u Crnoj Gori, impresionirana našim odgovorom na Pandemiju.

Savjetuje Crnogorcima da i dalje slušaju preporuke epidemiologa jer se samo tako, uz konstantna testiranja i praćenje zaraženih, može držati kontrola nad virusom.

Preporučuje da koristimo iskustva drugih jer dok ne stigne vakcina treba de se fokusiramo na zaštitu života i svakodnevnicu sa korona virusom, što će biti vrlo teško, uvjerena je dr Backović, sugerišući strogo poštovanje mjera zaštite i distance “da nam se ne bi vratio onaj pik”.

“Ljudi treba da shvate da ne možemo da se vratimo na isti način života kakav je bio prije pandemije Kovida-19. Moramo zaboraviti na rukovanje, grljenje i grupisanje narednih dvije-tri godine, dok ne primimo vakcinu”, poručuje strukturni virolog i viši naučni istaživač Paster Instituta u Parizu, dr Marija Backović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com