POTVRĐENO: Za Crnu Goru turistima neće trebati negativni korona testovi - Volim Podgoricu

POTVRĐENO: Za Crnu Goru turistima neće trebati negativni korona testovi

Od početka juna biće ukinuti testovi za ulazak u Crnu Goru, Grčku, Tursku, Bugarsku, pa čak i Egipat, kazao je danas Aleksandar Seničić, direktor Jute, nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Podsjetimo, portal “Volim Podgoricu” prošle sedmice je najavio da za ulazak turista u Crnu Goru neće biti potreban negativan korona test, što je bio najveći strah naših turističkih radnika.

Iako crnogorski zvaničnici za sada nisu o ovome obavijestili javnost, sa time su već upoznati u asocijaciji turističkih agencija u Srbiji.

CRNA GORA OTVARA GRANICE POČETKOM JUNA: Negativan korona test samo za državljane “rizičnih” država?

Crnogorksi državni vrh već uveliko promoviše Crnu Goru kao “corona free” destinaciju, što će vjerovatno imati poziitivan efekat na predstojeću sezonu.

“Od početka juna biće ukinuti testovi za ulazak u države koje su nam važne turističke destinacije. Za odlazak u Grčku, Tursku, Crnu Goru, Bugarsku, pa čak i Egipat, neće biti potrebno testiranje. Mjeriće se temperatura, poštovaće se fizičko distanciranje kako bi turizam, kao takav, zaživio u punom obliku”, rekao je i dodao:

“Bitno je da vodimo računa o smještajnim objektima da li će se puniti do kraja. Švedski sto je ove godine nemoguć zbog okupljanja velikog broja ljudi. Doručak će biti služen standardno, za stolovima, a problem može da predstavlja smanjen kapacitet hotela ili smanjen obim prevoznih sredstava”.

Podsjetio je da ne postoji osiguranje koje zbog proglašene pandemije pokriva kovid 19.

“Važno je da turisti znaju da standardna polisa osiguranja pokriva kompletnu njegu do momenta kada se dijagnostikuje da imate koronavirus, čak i testiranje koje bi se obavilo na licu mjesta” rekao je za TV Prva i dodao da, ukoliko testiranje bude bilo pozitivno, ostaje da se utvrdi da li će ta osoba “biti deportovana u karantin u svoju zemlju ili će ostati u karantinu, što je vjerovatnije, u državi u kojoj se nalazi”.

Kazao je i da se pregovara sa Grcima da osiguravači zakupe neki karantinski prostor, a da Grci preuzmu dio troškova tog zakupa.

“Do 15. juna ćemo imati protokole za zemlje EU, kao i tranzitne zemlje poput Sjeverne Makedonije, pa ćemo više znati” kazao je on i dodao da nema informacija da su aranžmani poskupjeli.

Podsjetimo i na stav Evopske komisije koja je izašla je sa preporukama o otvaranju granica unutar EU koje će se sprovoditi u dvije faze, ali bez ikavih preporuka o testovima i korona pasošima, jer zaključeno je, “oni nisu pouzdan način da se dokažže nepostojanje infekcije na virus COVID-19”.

V.R.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com