Home / NOVOSTI / Društvo / CRNA GORA OTVARA GRANICE POČETKOM JUNA: Negativan korona test samo za državljane “rizičnih” država?
FOTO: Anadolija

CRNA GORA OTVARA GRANICE POČETKOM JUNA: Negativan korona test samo za državljane “rizičnih” država?

Crna Gora otvoriće granice početkom juna, a razmišlja se i o odluci da negativan korona test prilikom ulaska u zemlju bude obvezan samo za državljane “rizičnih” država, pa i tada da cijena bude najmanja moguća, saznaje portal “Volim Podgoricu” od izvora bliskih Nacionalnom koordinacionom tijelu.

Crnoj Gori, ukoliko nešto ozbiljno ne preduzme, prijeti ekonomski krah jer turizam, koji čini oko 25 odsto društvenog proizvoda, generiše preko milijadu eura prihoda, a upravo turizam je privredna grana najpogođenija korona pandemijom. Plaže i ugostiteljski objekti su počeli sa radom u petak, ali, po riječima turističkih djelatnika, ti “ne znači ništa” ukoliko nema gostiju. Domaći gosti u turizmu Crne Gore, kako su saopštili zvaničnici,  učestvuju sa oko pet odsto.

Kako navodi naš sagovornik, otvaranje naših granica bez istovremenog otvaranja granica država emitivnih turističkih tržišta, ne bi imalo nikakvog efekta. Kako je Srbija već donijela odluku da od 1. juna otvori granice sa BiH, Albanijom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, veoma je vjerovatno da će i sve ove države, uzvratiti istom mjerom.

KORONA TEST OBAVEZNA STAVKA ZA BUDUĆA PUTOVANJA: Evo koliko će koštati testovi i šta je ZDRAVSTVENI PASOŠ

NOVA PRAVILA LJETOVANJA: Na ulasku u avion TEST KRVI, na granicama obavezno mjerenje temperature i KORONA TEST

ŠTA NAS ČEKA KADA BUDEMO PAKOVALI KOFERE? Ovo su nova PRAVILA I PROCEDURE zbog kojih će MNOGI ODUSTATI od putovanja

“Kako Crna Gora već tradicionalno ima značajan broj turista iz regiona, i upravo iz ovih država, učinićemo sve da ih već od početka juna ohrabrimo da ove godine dođu u Crnu Goru, pa i one koji su ranijih godina išli u Grčku, Tursku…”, kaže naš sagovornik.

To bi, precizira on, značilo, da državljani zemalja gdje je proglašen kraj epidemije, ili je ona pri kraju, ne moraju imati negativan korona test pri ulasku u Crnu Goru. Svakako bi im se mjerila temperatura, i u slučaju povišene, preduzele bi se dalje radnje u skladu sa preporukama ljekara”, kaže naš sagovornik.

Na pitanje zbog čega očekuje da bi turisti iz regiona umjesto u Grčku ili Tursku ove godine mogli doći u Crnu Goru, kaže da je na prvom mjestu status Crne Gore kao “corona free” destinacije što državni vrh uveliko promoviše.

“Kao što je u prethodnom periodu opasnost od terorizma bila glavni ograničavajući faktor u putovanjima, tako je sada to opasnost od zaraze. Crna Gora važi za bezbjednu destinaciju a to je od ogromnog značaja za turiste, naročito poslije pandemije koja je potresla svijet”

Objašnjava i da je u Turskoj zabilježen najveći broj slučajeva koronavirusa izvan Evrope i SAD, što je veoma negativno za percepciju onih koji putuju, a da je Grčka najavila početak sezone od 1. jula, ali i revidirala svoju prvobitnu odluku o obaveznim korona testovima za turiste i njihova Vlada je uputila predlog Evropskoj komisiji u kome je navedeno da testovi ne bi morali da budu obavezni za turiste iz država koje su pokazale “čvrste i trajne dokaze” da je u zemljama iz kojih dolaze pandemija virusa Kovid-19 pod kontrolom.

Još uvijek se ne zna kakva će situacija biti u Srbiji nakon 31. maja, do kada važi odluka da svi građani koji u zemlju uđu iz inostranstva bez negativnog PCR testa, taj test mogu da urade u zemlji po cijeni od 6.000 (oko 50 eura)  i, ukoliko je negativan, prekinu dvonedjeljnu izolaciju. Na taj način je Srbija oslobodila svoje građane obavze plaćanja preskupih testova u državama iz kojih se vraćaju.

Srpska Vlada je donijela odluku i da svi studenti i maloljetni građani kada žele da putuju u inostranstvo ili hoće da prekinu saomizolaciju, test na koronu mogu da urade besplatno, što će značajno samnjiiti troškove onih koji idu na ljetovanje porodično, odnosno studentima.

Od procjene epidemiološke situacije zavisi da li će se mjere ublažavati posle 31. maja, najavljeno je.

A koliko negativni korona testovi imaju smisla, svoje mišljenje je saopštila i Evropska komisija.

Evopska komisija izašla je sa preporukama o otvaranju granica unutar EU koje će se sprovoditi u dvije faze, ali bez ikavih preporuka o testovima i korona pasošima, jer zaključeno je, “oni nisu pouzdan način da se dokažže nepostojanje infekcije na virus COVID-19”.

 

V.R.

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com