Home / NOVOSTI / Društvo / I POSLIJE TITA – TITO: Čitavi gradovi i ulice u Etiopiji, Gani, Tunisu, Kipru, Italiji i Rusiji nose IME MARŠALA (FOTO)

I POSLIJE TITA – TITO: Čitavi gradovi i ulice u Etiopiji, Gani, Tunisu, Kipru, Italiji i Rusiji nose IME MARŠALA (FOTO)

I četiri decenije poslije Tita – Tito! U svim državama od Vardara do Triglava, Evropi, svijetu, pa i čak van Zemljine kugle živi sjećanje na doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, vođe jugoslovenskih komunista, maršala, tvorca Pokreta nesvrstanih, i još ponešto manje glamurozno…

– Nesumnjiv uticaj koji je u međunarodnoj zajednici tokom decenija uživao dugogodišnji predsjednik SRFJ Josip Broz Tito ostavio je svojevrsnog traga i u činjenici da i danas širom svijeta, pa čak i izvan naše planete, postoje brojni imenski biljezi koji i dalje čuvaju sjećanje na tog, po mnogo čemu značajnog državnika. Naime, u čitavom nizu zemalja nalazi se više stotina ulica, trgova, parkova, skverova, šetališta koji nose ime doživotnog jugoslovenskog predsjednika, a u toj memorijalizaciji ne nedostaju i brojni javni spomenici – kaže za “Blic” istoričar Dejan Ristić.

Titova kuća u DrvaruFOTO: SHUTTERSTOCK Titova kuća u Drvaru

– Mi smo odlučili da Vas umolimo da naš grad u kome ste poveli borbu za oslobođenje naše zemlje sa Vašim pristankom dobije Vaše ime i da se nazove Titovo Užice. Mi se nadamo da ćete Vi na to dati svoj pristanak. Istovremeno, Gradski odbor i građani grada Užica mole Vas da se primite za počasnog građanina našeg grada jer mi smatramo da je grad Užice Vaše drugo mjesto u kome ste se Vi rodili za naše narode i baš nas je to rukovodilo da Vam se obratimo ovom molbom – molio je maršala 9. jula 1946. na Zlatiboru Nedeljko Savić, sekretar Narodnog odbora grada Užica.

Trinaest dana kasnije Užice je postalo Titovo Užice i tako se zvalo do 1991. Iste godine sa Trga partizana uklonjena je broznana statua maršala, jedan od najdominantnijih spomenika Josipu Brozu. Od tada se nalazi u hladovini Narodog muzeja u Užicu. Izuzimajući radnu sobu iz kome je komandovao u vrijeme Užičke republike, a koja se čuva u okrivu stalne postavke užičkog muzeja, u ovom gradu se ništa više ne zove po Titu.

Ni Vrbas, Mitrovica, Veles, Korenica, Velenje odavno nisu Titovi. Od 1992. Titograd se zove Podgorica. Ipak, u svijetu postoje dva Titova grada nazvana po Brozu koji se zovu identično – Titov, od kojih se jedan nalazi u ruskoj oblasti Rostov, a drugi u Kazahstanu.

Titova kuća u KumrovcuFOTO: SHUTTERSTOCK Titova kuća u Kumrovcu

Na Zlatiboru i Tari postoje Titove vile. Zlatiborska je pod zaštitom države i vraćena je starim vlasnicima, dok se o ovoj tarskoj stara Ministarstvo odbrane i ona se, prema informacijama iz Bajine Bašte, ne koristi za smještaj turista. Fabrika Metalski zavod Tito u Skoplju i dalje posluje pod tim imenom.

– U neposrednoj okolini Drvara nalazi se znamenita Titova pećina, a u Sjevernoj Makedoniji jedan planinski vrh nosi naziv Titov vrh. Urpkos dugogodišnjem rušilačkom naporu da se sa nekadašnjih jugoslovenskih prostora ukloni sve što je ovdašnji živalj podsjećalo na to da se nekada živjelo u zajedničkoj državi, brojni biljezi imenovani Titovim imenom i danas predstavljaju dio naše svakodnevice. Tako, danas po području nekadašnje Jugoslavije postoji čak više od stotinu ulica, trgova i šetališta uz obale rijeka ili mora koji nose Titovo ime. Najveći broj njih nalazi se na području današnje Srbije – kaže sagovornik “Blica”.

Ne samo to, dodaje Ristić, već se prethodnih godina primjećuje i reverzibilan proces koji podrazumeva uvođenje, obnovu ili ponovno postavljanje javnih spomenika u čast Josipa Broza Tita.

Titova špilja
FOTO: SHUTTERSTOCK Titova špilja

Čak šest ulica u Italiji i dalje nosi nazive po bivšem jugoslovenskom predsedniku i nalaze se u Kampanji, Nuoru, Palma di Montekjaru, Parmi, Kvatro Katelji i Ređo Emiliji. Zahvaljujući prijateljstvu s alžirskim narodom koje traje sve do našeg vremena, podseća Dejan Ristić, u gradu Bab Euzar i dalje postoji park koji nosi Titovo ime.

Zgrada u Istri
FOTO: SHUTTERSTOCK Zgrada u Istri

– Titove ulice postoje u glavnom gradu Etiopije, Adis Abebi, a u tuniškom Susu se tako zove čitava avenija, kao i u Akri, prijestonici Gane. Jedna ulica u nigerijskoj Abudži i dvije u Angoli nose Titovo ime. Dvije su i na Kipru, u gradovima Limasol i Dali. U Moskvi se ceo jedan trg zove po Titu i nalazi se iznad stanice metroa Profsojuznaja. Ulice nazvane po Josipu Brozu danas postoje i u Kambodži (Pnom Pen), Francuskoj (Šalon en Šampanj), Maroku (Agadir), Zambiji (Lusaka), kao i u drugim državama. I kao da u ono vreme ni čitava planeta Zemlja nije bila dovoljna da se iskaže poštovanje i zahvalnost Josipu Brozu, došlo je do toga da i jedan asteroid ponese njegovo ime – zaključuje Dejan Ristić.

Veliku pažnju privukla je i prodaja Titove rezidencije u Njujorku prije dvije godine kada je prodata za 12,1 milon dolara. Ona ima više od 20.000 kvadrata, prozori su otporni na metke, gleda na Central park, ima 32 sobe, osam kupatila, kamine, liftove…

Petokraka

Titovo ime i djelo su sa raspadom Jugoslavije došli na prvu istorijsku reviziju i mnogi gradovi su promijenili nazive ulica ili trgova. Uklonjeni su spomenici, institucije, prefiksi u nazivima gradova, portreti u učionicama, nazivi preduzeća kao Brodogradilište “Tito”. Ali neki nazivi sa prefiksom “jugo” su ostali kao Jugoslovensko dramsko pozorište, Jugoslovenska kinoteka, pa onda Jugokoncert, da ne pominjemo Partizan ili Zvezdu.

 

Blic

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com