LOGIKA CG VLADE ZA SPAS SEZONE: Rampa za Srbiju i RS, uzdaju se u Jermeniju, Kazahstan i Rusiju - Volim Podgoricu

LOGIKA CG VLADE ZA SPAS SEZONE: Rampa za Srbiju i RS, uzdaju se u Jermeniju, Kazahstan i Rusiju

Vlada je danas bez održavanja sjednice, donijela odluke o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane Republike Jermenije, Republike Kazahstan i Ruske Federacije, u cilju, kako piše u odluci, oživljavanja turističke privrede nakon pandemije korona virusa.

“Privremeno oslobađanje će važiti za period od dana ukidanja privremenih mjera kojima se zabranjuje ulazak stranaca u Crnu Goru i međunarodni saobraćaj do 31. oktobra 2020. godine”, stoji u odluci Vlade.

Premijer Marković je ranije danas saopštio da će Crna Gora otvoriti granice početkom juna za određene države, ali na tom spisku nema Srbije i BiH, odnosno Republike Srpske odakle u Crnu Goru, tradicionalno, dolazi najveći broj turista iz regiona.

Pojasnio je da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika.
Kako je rekao, granice će biti otvorene sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, a to su Hrvatska, Slovenija, Albanija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Grčka.

Na ovakvu odluku odmah su reagovali iz Srbije i ocijenili je “političkom” i “štetnom za Crnu Goru i njene građane”, ali nisu najavili recipročne mjere.

Premijerka Ana Brnabić pozvala je građane Srbije, a povodom predstojeće sezone, da “ne idu tamo gdje nisu dobro došli”, dok je šef srpke diplomatije Ivica Dačić kazao da je to jasna poruka crnogorske vlasti: “Ne trebaju nam turisti iz Srbije”.

Čak i da crnogorska Vlada prije otvaranja granica revidira svoju odluku kada je u pitanju Srbija, šteta je već napravljena.

“Dobro je da su građani mogli da vide da smo nepoželjni u Crnoj Gori i to samo zato što nismo lagali ljude da umiru od gripa ili zapaljenja pluća, a ne od koronavirusa. Nastavićemo da se ponašamo odgovorno uvijek govoreći istinu. Ovo nije pravi razlog ovakvog ponašanja crnogorskog premijera. Mi nećemo odgovarati recipročnim mjerama i nećemo sprečavati da građani Crne Gore uđu u Srbiju, ali ćemo još jače i snažnije sprečavati crnogorske kriminalce i predstavnike mafijaških klanova da ulaze u našu zemlju koji su decenijama terorisali naše građane”, kazala je Branbić i dodala da će biti preduzete nove mjere.

CG GRANICE OSTAJU ZATVORENE ZA SRBIJU I RS: Brnabić najavila KONTRAMJERE i pozvala građane da ne idu gdje NISU DOBRODOŠLI

DAČIĆ O ODLUCI CRNE GORE: Crnogorska vlast jasno poručila “Ne trebaju nam turisti iz Srbije”

“U borbi protiv kriminalaca koji dolaze iz Crne Gore nećemo imati milosti. Ovakav odnos crnogorskog premijera poslao je jasnu poruku našim građanima, a ja želim još jednom da zamolim građane da što duže i u što većem broju ostanu u našoj Srbiji, a ako već moraju negdje da odu da nikako ne idu tamo gdje su naši državljani nepoželjni”, rekla je Brnabić.

“To pokazuje njihov odnos prema Srbiji. Ako građani Srbije mogu slobodno u Mađarsku, Grčku, Bugarsku, zašto ne bi mogli i u Crnu Goru? Zaista smiješno i pokazuje do kog je nivoa došla državna politika Crne Gore. Oni povlače poteze koji su na sopstvenu štetu i koji su porazni za njihove građane”, ističe Dačić.

Kako dodaje, crnogorska vlast je zapravo rekla “ne trebaju nam turisti iz Srbije”.

“A koje će onda turiste imati? Crnogorska vlast je time poslala i poruku gdje treba da idu naši građani kao turisti i gdje da ostave svoje pare”, poručuje srpski šef diplomatije.

Na pitanje koje on razloge vidi kao presudne za ovakvu odluku Podgorice, Dačić kaže da su to svakako politički razlozi.

“Kada je o nama riječ, mi smo donijeli odluku o otvaranju granica i građani Crne Gore mogu nesmetano da uđu u Srbiju bez problema i ograničenja. To je odnos Srbije, a eto kakav je odnos Crne Gore. Oni sve gledaju kroz problem koji imaju sa Srpskom crkvom, odnosno Mitropolijom i što se toliko naroda deklariše kao Srbi ili vjernici SPC. Jednostavno, očito imaju problem sa srpskim narodom”, ističe Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija za sada neće upućivati protestnu notu Crnoj Gori.

“Umjesto da se trude da privuku turiste oni neće da puste slobodan protok ljudi. Ne znam šta građani Crne Gore o svemu ovome misle, posebno oni na primorju. I posle ovog smiješnog poteza vlasti u Podgorici mi ostajemo pri našoj odluci da građani Crne Gore mogu u Srbiju”, zaključuje šef diplomatije za Blic.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com