Sjutra ističe rok za odgovor Vlade na ponudu SPC - Volim Podgoricu

Sjutra ističe rok za odgovor Vlade na ponudu SPC

Rok koji je Mitropolija crnogorsko primorska dala vladi crne gore da povuče sporni zakon o slobodi vjeroispovijesti ističe sjutra, ali je gotovo izvjesno da, vladajuća struktura, nema namjeru da pozitivno odgovori na ponudu Crkve.

U prilog Tome ide i činjenica da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je u Crnoj Gori izazvao oštre reakcije Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i proteste građana, počeo da se primjenjuje time što je stupio na snagu Pravilnik o registrovanju vjerskih zajednica.

U “Službenom listu” objavljen je “Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja registra i evidencije vjerskih zajednica”, odnosno podzakonski akt koji je donijelo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Taj Vladin resor usvojio je Pravilnik pozivajući se na članove18 i 24 tog Zakona.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije podsjetio je prije nedelju dana da je Petrovdan, 12. jul, rok koji je Vladi Crne Gore dao Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da povuče sporni zakon. Posle Petrovdana, kako je rekao, Mitropolija nema više šta da očekuje.

Amfilohije je kazao i da je crkva uvijek otvorena za dijalog, ali da aktuelna vlast uvela samo monolog.

Litije i molebani održavali su se u gradovima širom Crne Gore, ali je radi poštovanja donijetih zdravstvenih mjera, koje je država donijela u cilju suzbijanja virus korona, Mitropolija donijela odluku da se litije organizuju putem interneta.

Amfilohije je rekao da su odluku doneli isključivo zbog zdravstvenih mera koje su želeli da ispoštuju.

On je istakao da se od litija ne odustaje i da „idemo do Hristove pobjede“.

Podvukao je da je narod Crne Gore postao slobodan i da je prestao da bude “stoka jedna grdna, dobre duše kad joj rebra puču“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com