ABAZOVIĆ O AFERI “MOŽURA”: Građani Crne Gore preko računa za struju plaćaju korupciju i ubistva novinara (VIDEO) - Volim Podgoricu

ABAZOVIĆ O AFERI “MOŽURA”: Građani Crne Gore preko računa za struju plaćaju korupciju i ubistva novinara (VIDEO)

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pokazao je danas ugovore između firme „Cifideksa“ (Cifidex Limited company) registrovane na Sejšelskim ostrvima sa „Enemaltom“ (Enemalta PLC) oko kupovine vjetroelektrane „Možura“, za koje tvrdi da su bile jasan alarm da se radi o offshore firmi koja je poslužila samo kao paravan za transakcije.

Po riječima Abazovića, to nije bilo sporno Vladi Crne Gore.

„Vlada Crne Gore sklopila je štetan ugovor suprotno interesima države Crne Gore jer je poslom za „Možuru“ predvidjela subvencije od 115 miliona eura za 12 godina. To je uslovilo miješanje oofshore firmi iz Dubajia i Sejšelskih ostrva koje su sve unaprijed dogovorile i preuzele „namješteni posao“. Nelogično da „Cifideks“ kreditom pozajmljenim od firme „Black 17“ protiv koje se vodi istraga na Malti kupuje posao od španske „Ferse“ za četiri miliona eura, a samo dva mjeseca nakon toga ga prodaje „Enemalti“ za 10 miliona”, kazao je Abazović.

Sa druge strane, kako navodi, domaća firma koja je bila sastavni dio „Ferse“ 1% svog kapitala prodaje za 650 000 eura što upućuje da je procijenila firmu na 65 miliona eura.

“Čitav biznis ove firme kasnije je prodat za četiri miliona eura. To samo Vlada crne Gore nije htjela da vidi i očigledno je da se radi o klasičnoj prevari“, pojasnio je Abazović.

On je na pres konferenciji pokazao ugovor za koji su, po njegovim navodima, posebno interesovanje iskazali poslanici Evropskog parlamenta i partnerske partije URA iz Zelenih Evrope.

“Evropsku međunarodnu javnost  je uzburkao slučaj ubijene novinarke Dafne Karuane Galicija koja je istraživala slučaj korupcije, a čiji su kraci vodili ka Crnoj Gori,” kazao je.

„Sada je jasno da je zapravo ovaj posao sa Vladom Crne Gore bio predmet ozbiljne korupcije zbog koje je došlo do ostavki i hapšenja visokih funkcionera na Malti. Da Vlada Crne Gore nije dala ugovor koji je suprotan interesima građana gdje garantuje višemilionsku sigurnu dobit vjerovatno od posla ne bi bilo ništa”, kazao je Abazović na pres konferenciji.

„Španska „Fersa“ godinama nije mogla da otpočne radove i nakon što se ubrzano preko firmi iz Dubaija i Sejšelskih ostrva zamijenilo vlasništvo, „Enemalta“ (u čiji kapital sa 30% učestvuju Kinezi) je ušla u unosni posao preko noći i odmah krenula u realizaciju projekta. To je jasan input u sumnjive poslove ove firme sa Vladom Crne Gore“, poručio je lider URA-e.

Struja dobijena iz vjetroelektrana „Možura“ je , kako je rekao, višestruko skuplja od obične struje i da građani na svojim računima isplaćuju enormnu milionsku dobit, kako je kazao, “bjelosvjetskim tajkunima” sa offshore destinacija kroz stavku naknada za obnovljive izvore energije.

„Građani preko računa za struju plaćaju korupciju i ubistva novinara koji istu žele da raskrinkaju. Upravo su te kompanije koje su sklopile ugovor sa Vladom Crne Gore sa offshore destinacija sklapali posao oko „Možure“ direktno osumnjičene za naručivanje ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije jer je ista ušla u trag njihovim poslovima kako u Mlati tako i ovom u Crnoj Gori“, istakao je Abazović.

V.R.

 

1 komentar

  1. Onaj debeli Majkl Mur snimio je dok. film o prevarama ovih zelenih energija. Sve lažno, pranje para i malverzacije. A dok N1 javlja o protestima u Srbiji protiv mini hidroelektrana ne pominju Blažove strujomjere.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com