970x250

„SUZA EVROPE” OPET NA METI DEVASTATORA: Unesku prijavljen novi ekocid Tare

Rijeka Tara, koja je pod zaštitom Uneska, već mjesec dana je mutna, ukazali su juče ekološki aktivisti, a malobrojni turisti koji su se juče zatekli na Splavištu, odbili su da idu na rafting i tražili uplaćeni novac natrag. Poseban nivo mutnoće zabilježen je juče, a građani navode da je rijeka zamućena nizvodno od ušća Bjelojevićke rijeke i uzvodno od Mojkovca.

300x250

Juče su aktivisti Koalicije za održivi razvoj (KOR) prijavili Unesku najnoviji ekocid rijeke Tare, te ocijenili da sramni odnos Vlade prema jednom od najvrednijih simbola ekološke države, dolazi do punog izražaja upravo pred predstojeće parlamentarne izbore. U toj organizaciji ističu da se u cilju pokazivanja moći interesnih grupa koje su privatizovale Crnu Goru, dozvoljava potpuna devastacija i uništavanje životne sredine i cijele rijeke, a sve zbog šačice bahatih funkcionera koji su odlučili da ponize sve što znači partiotizam. Istakli su da je Tara konstantno zamućena prethodni mjesec dana, a da je juče cijelim svojim tokom do samog ušća u Drinu, rijeka koja je inače plavo-zelena, bila potpuno mutna, braon ili skoro bijela u zavisnosti o kojem dijelu toka se radi.

– Prethodnih mjeseci ili godina brojne NVO i fizička lica podnijeli su brojne prijave ekološkim i komunalnim inspekcijama, ali devastacija Tare se ne zaustavlja, ona se pojačava – ukazuju u KOR-u, čiji su aktivisti juče proslijedili Unesku foto i video-zapise uništavanja rijeke.

Naglašavaju da će priroda i građani Crne Gore biti ti koji će platiti cijenu bahaćenja pojedinaca bliskih režimu, najviše zbog toga što će priroda nepovratno biti uništena i što nikada nećemo zatvoriti najkomplikovanije poglavlje u pristupanju EU, a to je poglavlje 27 – zaštita životne sredine.

Iz NVO Grin houm poručuju da je bahato kršenje zakonskih propisa na Tari prevršilo svaku mjeru i rijeka odumire. Ističu da svako ko je doprinio takvoj situaciji mora odgovarati, zbog čega apeluju na svako dalje obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta.

– Na rijeci Tari se već godinama ispuštaju u uzvodnom dijelu najrazličitiji materijali od pijeska i šljunka do zemlje, koji mijenjaju njen tok, isplićavaju korito i zatrpavaju najvrednija staništa, te se onemogućava dalji opstanak vodenih organizama, među najosjetljivijim mladice kao ugrožene i zaštićene vrste. Rijeka Tara pripada jednom od pet ključnih lokacija za ovu migratornu vrstu koja je desetkovana već kontinuiranim uzvodnim promjenama vodotoka, uzrokovanih gradnjom autoputa, prilaznih i regionalnih puteva – ističu u Grin houmu.

Građnaski pokret URA ocjenjuje da je „Suza Evrope” od juče kaljuga, što je završni čin u devastaciji onogo što nam je još uvijek ostalo kao jedina vrijednost i bogatstvo države – prirodne ljepote, a neko će zbog toga vrlo brzo odgovarati. Oni su zatražili hitnu reakciju inspekcijskog organa nad tokom Tare od ušća Bjelojevićke rijeke i uzvodno od Mojkovca, gdje je Tara od juče doživjela ekocid.

– Tražimo hitnu reakciju i utvrđivanje uzroka zamućenja rijeke koja je pod zaštitom Uneska. Ovo je poslednji pucanj u taj njen status imajući u vidu da je Unesko zbog izgradnje autoputa u izvještaju već naveo da je rijeka Tara ugrožena građevinskim radovima – navode iz pokreta URA i najavljuju da će najnovije uništavanje Tare prijaviti Zelenima Evrope.

Iz URA ističu i da je jasno da je zamućenje najvjerovatnije nastalo zbog aktuelne izgradnje malih hidroelektrana na pritokama rijeke Tare i da je to još jedan nesvakidašnji skandal devastacije prirodnih bogatstava svih građana Crne Gore.

Nadležni ćute dok se ugrožava NP Durmitor

Aktivisti Udruženja građana “Dalje nećeš moći”, koji su dio KOR-a, saopštili su da su ponovo naišli na očigledne nepravilnosti u rekonstrukciji splavarskog doma na lokaciji Radovan Luka koji se nalazi u prvoj zoni zaštite Nacionalnog parka Durmitor i kanjona rijeke Tare.

-To dolazi u trenutku kada je UNESKO već upozorio Vladu da će, ukoliko nastavi sa ignorisanjem aktivnosti koje ugrožavaju jedinstvenu vrijednost zaštićene imovine, status Nacionalnog parka Durmitor dovesti u pitanje, te bi on (NP Durmitor) bio uvršten na crvenu listu ugroženih područja svjetske baštine. Trenutno se nalazimo u situaciji gdje privatni investitor bez saglasnosti nadležnih institucija, ne poštujući propisane procedure, proširuje kapacitete zakupljenog objekta u zoni NP Durmitor pod zaštitom UNESKO-a, te time krši nacionalnu kao i međunarodnu legislativu – navode aktivisti, koji su se 17. jula obratili Ministarstvu održivog razvoja, Unesku, Nacionalnim parkovima, NP Durmitor, Opštini Žabljak i Komunalnoj inspekciji Žabljak, ali im niko nije odgovorio.

(DAN)

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close