Bez blagoslova vladike Joanikija ne daju da se dira crkvena imovina

Na desetine građana predvođeni sveštenicima Eparhije budimljansko-nikšićke spriječili su juče izvođače radova da počnu sa uklanjanjem postojeće ograde koja razdvaja spomen kompleks Kljaževac sa magistralnim putem koji prolazi kroz Andrijevicu. Oni su poručili da ni po cijenu života neće dozvoliti da se, bez blagoslova vladike Joanikija, bilo šta radi na Knjaževcu gdje se između ostalog nalazi i crkva Svetog arhangela Mihaila. Nakon toga izvođači radova su saopštili da sad za sad neće uklanjati ogradu i postavljati novu, jer im to,kako su naveli, građani ne dozvoljavaju. Sa druge strane okupljeni građani su uzvikivali da će svojim tijelima braniti svako otimanje imovine na Knjaževcu.

– Svi mi dobro znamo da je kralj Nikola 1877. godine kupio zemlju na Knjaževcu i ustupio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi za izgradnju crkve. Tada je i počeo da se podiže hram koji i danas svijetli uzvišenim sajem i okuplja vjerni narod Vasojevića i okoline. Ta zemlja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i niko nema pravo da tu izvodi bilo kakve radove bez odobrenja našeg vladike Joanikija. Međutim, određena struktura se drznula da za početak uklanja ogradu kojom je ograđena crkvena imovina, što je izazvalo revolt kod naroda, znajući kave su krajnje namjere onih koji su svu ovu priču započeli. Zato smo se okupili i jasno stavli do znanja da to ne smije da se radi i da narod ovoga kraja neće to dozvoliti sve dok to crkveni velikodostojnici ne dozvole – naveli su iz andrijevičkog Crkvenog odbora.

Sličan stav iznio je i andrijevički paroh protojerej Boro Vrhovac, ističući da ovo nije politička priča već potreba da se zaštiti ono što pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

– Ovdje nema nikakve politike, kako neki pričaju. Mi smo tu da dostojanstveno upozorimo da je ovo crkvena imovina i da sa njom raspolaže naša Sveta Crkva. To znači da bez njene saglasnost, odnosno bez blagoslova vladike Joanikija, niko nema pravo da tamo bilo šta radi. Mi ne želimo da se oko ovoga podižu tenzije, već da se uz poštovanje prava crkve dođe do određenog dogovora – naveo je Vrhovac.

Ukljanjanje pomenute ograde i postavljanje nove sastavni je dio projekta kojim je predviđena rekonstrukcija Spomen- parka na Knjaževcu. Za te radove Vlada Crne Gore, prko Uprave za javne radove, obezbijedila je 340.000 eura. Odabran je i izvođače raova koji je dopremio dio materijala za početne poslove.

Sa skupa je poručeno da je juče bio samo protest upozorenja i da će se sledeći put okupiti na stotine garađna spremnih da po svaku cijenu zaštite crveno zemljište na Knjaževcu.

– Bilo je prirodno da se postigne dogovor sa crkvom, pa tek onda da se krene sa radovima. Međutim, sve više uviđamo da je ovo početak namjere aktuelnog režima da preotme imovinu Srpske pravoslavne crkve na Knjaževcu i prepišu je na državu, sa ciljem da je kasnije ustupe lokalnim tajkunima da tamo prljavim novcem grade šta im padne na pamet. Tako bi sa primjenom nakaradnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti prvo krenuli iz Vasojevića, samo zato što tu žive pripadnici najvećeg srpskog plemena. Poručujemo im da to neće uspjeti da sprovedu dok traje i zadnjeg bića spremnog da štiti vjeru pravoslavnu i našu svetu crkvu.– poručeno je sa skupa.

Juče smo nezvanično saznali da su predstavnicu Eparhije budimljansko-nikšićke prije više od mjesec dana Upravi za nekretnine – Područna jedinica Andrijevica, u skladu sa važećim Zakonom o svojinsko pravnim poslovima, podnijeli zahtjev da se pravo na korišćenje zemljišta na Knjaževcu konvertuje u pravo svojine, uz obrazloženje da je Srpska pravoslavna crkva jedini titular prava svojine i na objekat crkve i na predmetno zemljište. Međutim, saznali smo da iz Uprave za nekretnine još uvijek nije stigao nikakav odgovor po ovom pitanju, iako je za tako nešto istekao zakonski rok.

Mašović: Mi ne sporimo crkvi pravo svojine

Predsjednik Opštine Srđan Mašović juče je kazao da niko iz vlasti nema namjeru da otima ništa što pripada crkvi, već da je projektom predviđeno samo da se uredi lokalcija koja se prostire oko crkve Svetog arhangela Mihaila.

– Realizacija projekta uređenja Spomen- kompleksa Knjaževac nema nikakvih dodirnih tačaka sa pitanjem svojine tamošnje imovine. Ovdje niko ne spori prava svojine Eparhije budimljansko-nikšićke, kako to neki žele da prikažu i da na kontu te priče prikupe određene političke poene. Naš jedini cilj je da, kroz pozamašna investiciona ulaganja, uredimo Spomen kompleks Knjaževac, odnosno prostor oko crkve i ništa drugo. Ja u tome ne vidim ništa sporno i zato pozivam na razum, kako ne bi izgubili sredstva koja je Vlada usmjerila za ovu namjenu – naglasio je Mašović.

Udruženje Vasojevića: Podmukla igra vlasti

Iz Udruženja Vasojevića su u vezi pomenutih dešavanja istakli da aktuelna vlast želi da na perfidan način preotme crkvenu imovinu na Knjaževcu.

– Pričajući priču kako je u razvoj Andrijevice uloženo 50 miliona eura, aktuelni vlastodržci su se pojavili sa projektom vrijednim preko 300.000 eura kako bi se hvalili da žele da urede prostor oko hrama na Knjaževcu i da njih ne zanima kako će se ta imovina uknjižiti u datom postupku. To je podmukla igra onih koji na sve načine pokušavaju da uzmu ono što je narodno i Božije. No, narod ih je pročitao, zato iz dan u dan sve više okreće leđa odnarođenom režimu kom ništa nije sveto pa ni sveta zemlja na slobodarskom Knjaževcu – naveli su iz Udruženja Vasojevića.

”Sa skupa je poručeno da je juče bio samo protest upozorenja i da će se sledeći put okupiti na stotine garađna spremnih da po svaku cijenu zaštite crveno zemljište na Knjaževcu.

(Dan)

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com