POLITIČKI SKUPOVI BEZBJEDNI, KAFANE I CRKVE RIZIČNI: Dr Mugoša vjeruje u odgovornost političara, ostalima baš i ne

Dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje, kazao je danas da se odluka NKT da se dozvole politički skupovi do 100 ljudi na otvorenom, i 50 u zatvorenom, ne može porediti sa mjerama okupljanja u kafanama i restoranima, kao i u vjerskim objektima. Na pitanje kako zna da će se na političkim skupovima poštovati mjere, Mugoša je rekao da računa na odgovornost poolitičkih subjektata.

“Na zahtjev većeg broja političkih subjekata i iskazane potrebe za direktnom komunikacijom sa biračima i kvalitetnijeg prezentovanja izbornih programa i lista u predizbornom procesu, NKT je predložilo Ministarstvu zdravlja da se izmjenama i dopunama odgovarajućih naredbi omoguće politički skupovi u zatvorenom i na otvorenom prostoru uz ograničenje broja prisutnih i obavezno poštovanje propisanih epidemioloških mjera – održavanja distance, higijene ruku i nošenja zaštitnih maski”, saopšteno je danas iz NKT-a.

U restoranima je dozvoljeno da za istim stolom sjede četiri osobe na otvorenom i dvije u zatvorenom, uz distancu između stolova od dve metra, a za vjerske obrede i dalje važi mjera prisustva do 20 osoba u zatvorenom i do 50 na otvorenom prostoru.

Mugoša nije dao konkretan odgovor na novinarsko pitanje da li će se “olabaviti mjere” u restoranima i vjerskim objektima, obzirom da je dozvoljen značajno veći broj građana na političkim skupovima, rekaviši da se to “ne može porediti”.

NKT: Dozvoljeni politički skupovi do 100 osoba na otvorenom i 50 u zatvorenom prostoru

TRENUTNO NA SNAZI: Ovo su mjere i preporuke NKT-a za građane Crne Gore

“Ta regulacija je vezana za ponašanje na različitim mjestima. Upoređujete različite stvari, jer jedno je politički skup koji tačno definiše sve, i omogućava bezbjedno održavanje skupa. U restoranima i barovima je takođe sve propisano. Isto tako, ako ste mislili na obrede, oni su zabranjeni zbog ponašanja koji se u tim obredima primjenjuju, na sahranama se blisko pozdravljaju. Svaka propisana mjera, ako se poštuje je propisana da se spriječi preno infekcije, ali se ne poštuju. Odraz toga je broj inficiranih i umrlih. Podsjećam da se mjere poštuju ne putem sile, nego putem naših poruka”, kazao je Mugoša.

Mjere su, kako je rekao, propisane u odnosu na sve kategorje sa ciljem da se sačuva zdravlje i život, uvažavajući ekonomiju.

“I toga da moramo da živimo sa virusom i politički trenutak gdje moramo uvažiti potrebe političkih partija da mogu predstaviti svoje programe. Trudimo se da mjere propišemo kako odgovara trenutnku a sve su usmjerene očuvanju zdravlja”, kazao je Mugoša.

Mugoša, takođe, nije odgovorio ni na pitanje, kako je NKT mogao “uvjeriti” Državnu izbornu komisiju da na dan izbora neće biti građana u karantinima, a na osnovu čega je DIK, po riječima člana Zoran Vujičića, izglasao preporuku da osobe koje se nalaze u karantinu vam mjesta prebivališta, nemaju pravo glasa.

KAKO JE KOMPLETAN DIK GLASAO PROTIV USTAVA: NKT ih uvjerio da u karantinu ima 12 osoba i da će do izbora svi izaći

DIK IZMIJENIO ODLUKU: Građani koji su u karantinu van svog mjesta prebivališta ipak će moći da glasaju

MUGOŠA O USKRAĆIVANJU PRAVA GLASA BOLESNIMA: Mi smo dali preporuku DIK-u ali mi ne odlučujemo

“Ne možemo predvidjeti šta če biti, unazad 10 dana epidemiloška ituacija je stabilna, nema skokova, na dobrom smo putu da se situacija rješava, da dođe do pada oboljelih i umrlih, a to će usloviti i kakva će situacija biti u karantinima. Na tu situaciju utiče i broj dolazaka iz inostranstva. Za očekivati je da će većina ići u samoizolaciju, a kako će biti 30. avgusta to vam danas ne mogu reći”, kazao je Mugoša.

On je rekao da nijedna osoba danas nije u karantinu.

V.M.

 

loading...
Tagovi

Slične Objave

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close