POZITIVNA NA KORONU: Savjetnica Medenice dolazila na posao - Volim Podgoricu

POZITIVNA NA KORONU: Savjetnica Medenice dolazila na posao

Savjetnica predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Ksenija Jovićević prisustvovala je potpisivanju memoranduma Sindikata medija Crne Gore (SMCG) i Vrhovnog suda 25. septembra ove godine, čime je prekršila mjeru samoizolacije koja joj je bila određena od 20. septembra do 3. oktobra jer je bila pozitivna na virus korona. Iz Sindikata medija Danu je potvrđeno da je Jovićevićeva prisustvovala potpisivanju memoranduma.

“Ksenija Jovićević je prisustvovala potpisivanju memoranduma između Vrhovnog suda i naše organizacije 25. septembra”, saopšteno je Danu iz Sindikata medija.

Da je Jovićevićeva bila pozitivna na koronu Danu je potvrđeno i iz Vrhovnog suda.

“Sekretarki Vrhovnog suda Kseniji Jovićević, nakon pozitivnog testa na Kovid-19, a kao asimptomatskom slučaju, samoizolacija je određena od 20. septembra 2020. godine. Nadležni doktor Instituta za javno zdravlje zatražio je od sanitarnog inspektora prekid samoizolacije 3. oktobra, za šta postoji uredna dokumentacija”, kazali su Danu iz Vrhovnog suda odgovarajući na pitanje da li je Ksenija Jovićević prisustvovala jučerašnjoj sjednici sa predstavnicima sudova u Vrhovnom sudu..

Prema nezvaničnim saznanjima Dana, Jovovićeva je u više navrata tokom trajanja samoizolacije dolazila na posao u Vrhovni sud.

Vladino Nacionalno koordinaciono tijelo za sprečavanje zaraznih bolesti ranije je građane upozorilo da se kršenje samoizolacije kažnjava novčano ili zatvorom do jedne godine, a u slučaju širih posledica i više.

“Ko kršenjem samoizolacije teško naruši nečije zdravlje prijeti mu kazna od jedne do osam godina zatvora, a ko uzrokuje nečiju smrt 2 do 12 godina. Poštujte mjere, čuvajte zdravlje i svoje i drugih”, poručili su u julu iz Vlade.

Jovićevićeva je inače kćerka višeg državnog tužioca Vesne Jovićević, koja je kuma Vesne Medenice.

Poštovanje mjere samoizolacije je inače obavezno, te lica kojima je ona izrečena moraju je poštovati i ne izlaziti u javnost dok ne dobiju rješenje o prestanku važenja mjere.

Inače, teže posledice djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti (član 287 Krivičnog zakonika Crne Gore) sankcionisane su u članu 302 tog akta. U pitanju su „teška djela protiv zdravlja ljudi, gdje se navodi da, ako usled djela iz člana 287 ovog zakonika neko lice bude teško tjelesno povrijeđeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina”. Ako je usled djela iz člana 287, odnosno kršenja samoizolacije nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do dvanaest godina.

Osobe kojima je zbog opasnosti od širenja virusa korona izdato rješenje o samoizolaciji, u slučaju nepostupanja po tom rješenju čine krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Ako zbog toga dođe do prenosa virusa na drugu osobu, smatraće se da je izvršeno krivično djelo prenošenje opasne zarazne bolesti.

Krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti (član 287 KZCG) glasi: Ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Krivičnim zakonikom Crne Gore propisano je da se krivično djelo prenošenje opasne zarazne bolesti procesu ira prema članu 288 KZCG.

“Ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama i li nalozima za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja te bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine”, piše u zakonu.

Takođe, Zakon o zaštiti stanovništva od širenja zaraznih bolesti predviđa novčane kazne do 2.000 eura kazniti za prekršaj fizičko lice ako se za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora ne javlja svakodnevno Institutu, odnosno nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, radi praćenja zdravstvenog stanja.

1 komentar

  1. Found your weblog and decided to have a study on it, not what I usually do, but this blog is wonderful. Awesome to see a site that’s not spammed, and actually makes some sense. Anyway, great write up.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com