SJUTRA JE ARANĐELOVDAN: Ako želite dobro sebi i svojima ne zaboravite na žito i obavezno vodite računa ako SRETNETE PROSJAKA

Pravoslavna crkva i njeni vjernici sjutra proslavljaju obilježavaju Sabor Svetog Arhangela Mihaila.

Praznik je u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. U crkvenom kalendaru je obilježen crvenim slovom i uvijek se praznuje 21. novembra. Hrišćani su ovaj praznik ustanovili na Saboru svetih otaca održanom nekoliko godina prije Prvog vaseljenskog sabora.

Aranđelovdan je prema brojnosti vjernika koji ga slave druga najčešća slava posle Svetog Nikole.

Dan je posvećen Svetom Arhangelu Mihailu koji se smatra vođom nebeskih vojski. Uvijek se javljao na mjestima na kojima se javljala i Bogorodica tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji, a danas ga slavi kao krsnu slavu i zaštitnika porodice veliki broj našeg naroda.

Mihailo, prvi među arhangelima, na ikoni se predstavlja kao borac. Na ikoni se ponekad predstavlja kako je pobijedio Denicu, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. Smatra se čuvarem vjere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Prema narodnom vjerovanju Aranđelovdan se slavi u jesen jer je kad su sveci djelili uloge Arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vrijeme – vreme zime i zimskih teškoća.

Govori se da u ovo vrijeme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevjernike i pomogne nevoljnicima.

Drugo narodno vjerovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na Aranđelovdan može odrediti kakva će biti godina. Kakvo vrijeme bude na praznik – tako će biti tokom cijele zime i proljeća! Zato, ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina i godina bez mnogo sunčanih i lijepih dana.

Postoji vjerovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close