DOLAZE TURBULENTNA VREMENA Šta čeka SPC poslije smrti patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija

Srpsku pravoslavnu crkvu u narednom periodu očekuju turbulenta vremena, kao posljedica toga što je ostala bez dva velikodostojnika, patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija, koju su izgubili bitku sa korona virusom.

Izazovi u SPC mogli bi da se preliju i na politiku, i da da donesu drugačije odnose države i crkve – zahlađenje ili jačanje simbioze.

“Smatramo da je najbolji odnos između države i Crkve onaj koji je već bivao i prije, to je simfonija”, saglasnost između države, odnosno društva i Crkve – rekao je patrijarh Pavle u jednom intervjuu.

Protiv toga se političari nisu bunili, uvijek imajući na umu činjenicu da SPC uživa ogromno povjerenje građana i neupitni autoritet, nacionalni i kulturni značaj. I za SPC je bilo važno da je ravnopravan partner Srbiji, kao i to da može da računa na bilo koji oblik podrške onda kada je potrebno.

Na to ukazuje vjerski analitičar Draško Đenović, i podsjeća da su državni zvaničnici, iako je Srbija sekularna država, pred svaku važnu odluku dolazili po blagoslov u Patrijaršiju. On dodaje i da je uticaj SPC u Srbiji veliki, i da ankete godinama ne bez razloga pokazuju da je crkva druga po redu institucija u koju građani imaju najviše povjerenja.

On dodaje da smrt poglavara SPC i mitroplita Amfilohija može da se odrazi na saradnju SPC i države.

“I da utiče na to da li će biti ili ne saglasnosti oko važnih pitanja. A državi je ta saglasnost veoma važna. Neizvjesno je ko bi mogao da bude novi patrijarh, a među kandatima za patrijarha sigurno ima onih smatraju da je Crkva strogo odvojena države i da se toga treba držati, a ima onih koje vole simbiozu države i SPC. Crkva je popularna, uživa veliki uticaj u srpskom narodu i zbog toga je važan saveznik oko najvažnijih pitanja. Ostaje da se vidi hoće li se nadalje nešto promijeniti” kaže za Blic Draško Đenović.

Smrt dva važna velikodostojnika neće uticati na stabilnost SPC, smatra vjerski analitičar Željko Injac. On kaže: “jer je u pitanju vjekovna institucija koja se oslanja na vjekovna iskustva, a ne na pojedince”.

“Patrijarh jeste prvi po časti, ali ne po vlasti iznad drugih, a glavno zakonodavno tijelo je Sabor SPC. To znači da ako je sad jaka, biće i dalje, pa i na Saboru na kojem se bira novi patrijarh. Ono što jeste izvjesno, to je da će biti borba među strujama, jer će sigurno svaka željeti da ima svog patrijarha. Ipak, te struje su prirodna pojava pravoslavnih crkava, mediji ih često stavljaju u negativan kontekst, ali to nije baš tako. Svi su mislili da će se SPC urušiti nakon smrti patrijarha Pavla, da će se njen uticaj smanjiti, ali se to nije desilo. Zato ne vjerujem da će se to desiti ni sada”, kaže za “Blic” Injac.

Patrijarh Irinej preminuo je u 90 godini. Vijest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srede i četvrtka. Dvadeset dana ranije, od posljedica korona virusa u Podgorici je preminuio i mitropolit Amfilohije.

PROČITAJTE I OVO

KRIVOKAPIĆ U BEOGRADU: Odao počast preminulom patrijarhu srpskom Irineju

JOANIKIJE: Irinej i Amfilohije ostavili su veliki trag u istoriji srpskoga naroda

ŠTA NAKON SMRTI IRINEJA: Evo ko su kandidati za novog patrijarha SPC

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close