DANAS SU BOŽIĆNE POKLADE: Ovo trebate obavezno da uradite PRED SPAVANJE - Volim Podgoricu

DANAS SU BOŽIĆNE POKLADE: Ovo trebate obavezno da uradite PRED SPAVANJE

Pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju slavu Svetog apostola Filipa, praznika u narodu još poznatijeg kao Božićne poklade.

Danas 27. novembra pravoslavna crkva i njeni vjernici obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu, kao i Božićne pokade – posljednji dan kada je dozvoljeno jesti meso i bijeli mrs u ovoj godini.

Naime, sjutra počinje Veliki božićni post, koji će trajati sve do praznika Hristovog rođenja 7. januara, pa se zato ovaj praznika ponekad naziva Filipovim postom.

Sveti apostol Filip rodom iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog. Revnosno je propovedao Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj, u kojoj su Jevreji htjeli da ga ubiju, ali ga je Bog spasao moćnim čudesima. Tako arhijerej jevrejski, koji se ustrijemi na Filipa da ga bije, odjednom oslijepi i sav pocrni.

Stradao je u 86. godini tako što su njega i Vartolomeja neznabošci razapeli na drvo. Ljudi su potrčali da ih skinu ali uspjeli su da spasu samo Vartolomeja, dok je Filip izdahnuo.

Mošti Svetog Filipa prenijete su kasnije u Rim.

Prema starom narodnom vjerovanju, na ovaj dan trebalo bi pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima.

Proslavi Božića, naime, prethodi veliki božićni post u trajanju od 40 dana, ali prije njega idu Božićne poklade odnosno gozbe. Upravo one obiluju različitim narodnim običajima.

Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača, koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode različite trikove.

Poslije poklada počinje post, koji podrazumijeva uzdržavanje od mrsne hrane, hrane životinjskog porijekla i alkoholnog pića. To je tjelesni post, dok duhovni post podrazumijeva i uzdržavanje od loših misli, želja i najbitnije dijela.

Na taj način se bore protiv zlih sila i vještica, za koje se vjeruje da imaju jači uticaj u vrijeme poklada.

Različiti običaji se vezuju za ovaj dan, što zavisi od kraja do kraja. Negdje se poslije večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju bijelim lukom, a djeci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice.

Postoji vjerovanje da bi trebalo uveče tabane trljati bijelim lukom i izgovoriti sljedeće riječi: “Vještica kao konac, u mene zubi kao kolac.”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com