DR IVAN ĐUKIĆ ZA VOP: Korona je promijenila porođajne procedure, ali sve teče u najboljem redu

Porođaj, naročito prvi, je veliki događaj u životu svake žene, i osim ogromne radosti donosi i strepnju da li će sve proći u najboljem redu. Epidemija koronavirusa je ove strepnje umnožila i buduće majke se suočavaju sa dodatnim strahom od zaraze i mogućih posljedica.

Od početka marta, kada  je počela epidemije koronavirusa, u porodilištu KCCG rođeno je preko 2,5 hiljada beba.

Dr Ivan Đukić, direktor Klinike za ginekologiju KCCG kaže za Portal Volim Podgoricu VOP da porođaji tokom proteklih mjeseci protiču najboljem redu, te da se poštuju sve mjere predostrožnosti.

Tretman porodilja se, kako kaže, u okolnostima epidemije, ipak, promijenio, u cilju njihove, i bezbjednosti novorođenčadi.

“Prijem porodilja je izmijenjen u smislu dodatne procedure testiranja na COVID-19 trudnica koje se pripremaju za elektivni carski rez i trudnica koje se primaju u Centar za patologiju trudnoće. Prijem trudnica koje imaju negativnu epidemiološku anamnezu I koje nemaju simptome zaraze virusom pri prijemu u porodiliste se ne testiraju. Trudnice koje su negativne na Covid 19 se tretiraju uobičajenom zdravstvenom procedurom. Ukoliko se ispostavi da je trudnica ili porodilja pozitivna na kovid 19 izoluje se, uz konsultaciju interniste i infektologa se tretira po protokolu tretmana pacijenata inficiranih korona virusom”, kaže dr Đukić.

Dodaje da, kao i majke, jedino djeca pacijentkinja pozitivnih na koronavirus se izoluju, testiraju na koronu I tretiraju u odnosu na nalaz PCR testa.

“Pacijenktinje primljene na Kliniku, ukoliko se ispostavi da su inficirane virusom korone se tretiraju u skladu sa protokolima, i liječe konzilijarno ginekolosko- infektolosko-internistički do oporavka, nakon čega se otpuštaju na kućni tretman sa novorođenčetom”, pojašnjava dr Đukić za VOP.

Kako kaže, medicinsko osoblje obavlja svoj redovni rad pridržavajući se mjera prevencije I zaštite od koronavirusa, koriste zaštitnu opremu, koja “smanjuje komoditet rada, ali ne i efikasnost obavljanja rada”.

“S obzirom na predočene obavezne mjere zaštite i mjere predostrožnosti u cilju suzbijanja širenja infekcije, pacijentkinje reaguju očekivano, razumijevajaći trenutnu situaciju. Ali podrška osoblja ne izostaje”, izričit je dr Đukić.

A. Kovačević

 

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close