KAKO DA ZNATE JESTE LI PRELEŽALI KORONU BEZ SIMPTOMA? Ovo je signal, a naučnici tvrde da je vrlo jedinstven - Volim Podgoricu

KAKO DA ZNATE JESTE LI PRELEŽALI KORONU BEZ SIMPTOMA? Ovo je signal, a naučnici tvrde da je vrlo jedinstven

Mnogi od nas se pitaju da li su preležali koronum iako nisu imali simptome ili su oni bili na nivou grebuckanja grla ili malo kašlja, na šta se do sada gotovo nismo obazirali. I sve je brzo prolazilo.

U vrijeme korone, međutim, sve je drugačije.

Naučnici su ustanovili da postoji čudan signal koji može da vam ukaže da ste se izborili sa ovim virusom, i vezan je za čulo mirisa, ali nije – gubitak mirisa.

Gubitak mirisa je simptom kovida, odnosno da ga imate, a ovaj signal se pojavljuje nakon preležane korone. Mnogi pacijenti su se žalili da mjesecima nakon oporavka da osjećaju čudne mirise.

Miris slatkog ili oštar nepiratni miris sumpora, upaljenih šibica ili ribe može da bude jedan od signala da ste preležali koronu, piše Skaj njuz, a prenosi RTS.

Ovaj simptom zove se parosmija, disfunkcija detekcije mirisa koja može uticati i na sposobnost čovjeka da obrađuje percepciju arome, tako da određene stvari mirišu drugačije, a javlja se daleko izraženije kod mladih ljudi i zdravstvenih radnika.

Otorinolaringolog Nirmal Kumar nazvao je simptom “vrlo čudnim i veoma jedinstvenim”.

Prof Kumar, koji je i predsjednik udruženja otorinolaringologa Velike Britanije, bio je među prvim medicinarima koji su u martu identifikovali anosmiju – gubitak mirisa – kao indikator zaraze koronavirusom.

Pozvao je nadležne institucije u Engleskoj da gubitak čula mirisa dodaju na listu simptoma više mjeseci prije nego što je to postalo praksa širom svijeta.

Sada ukazuje na to da među hiljadama pacijenata koji se liječe od dugotrajnog gubitka čula mirisa u Velikoj Britaniji, neki imaju parosmiju.

“Jutros sam vidio dva pacijenta sa parosmijom”, rekao je profesor Kumar novinskoj agenciji PA.

“Jedan je rekao da osjeća smrad ribe umjesto bilo kog drugog mirisa, a drugi da mu se čini da nešto gori i kada u blizini nema dima. Obojica su zdravstveni radnici. Mislimo da je povećana učestalost kod mladih ljudi, a takođe i kod zdravstvenih radnika zbog izloženosti virusu u bolnicama”, istakao je Kumar.

Prema njegovim riječima, ovo je za neke ljude izuzetno uznemirujuće.

Opisujući koronavirus kao “neurotropni virus” (napada nervno tkivo), profesor Kumar je istakao da virus utiče na nerve na vrhu nosa, što je šok za nervni sistem, a nervi ne funkcionišu.

Dugi kovid je pojam koji opisuje prisustvo simptoma koronavirusa koji se mogu nastaviti nedjeljama ili mjesecima nakon početka bolesti.

Postoje i preporuke svima koji su pogođeni parosmijom da se podvrgnu “mirisnom treningu”, koji uključuje njuškanje ulja ruže, limuna, karanfilića i eukaliptusa svakog dana oko 20 sekundi kako bi se radilo na postepenom vraćanju mirisa.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com