DIREKTORIMA DRŽAVNIH FIRMI GUBITAŠA PLATE NIŽE 50%? Hoće li biti javnih konkursa i jednakih šansi? Partijskim kadrovima uslov STRUČNOSTI? - Volim Podgoricu

DIREKTORIMA DRŽAVNIH FIRMI GUBITAŠA PLATE NIŽE 50%? Hoće li biti javnih konkursa i jednakih šansi? Partijskim kadrovima uslov STRUČNOSTI?

Osim nezvanične informacije da je između Vlade i konstituenata parlamentarne većine postignut dogovor o raspodjeli funkcija u državnom aparatu i javnim preduzećima “po dubini”, te koje su pozicije dobile partije odnosno koalicije, još uvijek je nejasno da li ovo, zapravo, znači, nastavak prakse iz proteklih decenija, partijskog uhljebljavanja, ili će, i na koji način, šansa biti pružena i stručnjacima koji nisu partijski angažovani, odnosno svima koji imaju kvalifikacije.

NOVA VLAST – ISTA MATRICA “Podjela plijena po dubini” na meti oštrih kritika građana i nevladinog sektora

NOVA VLAST PODIJELILA MJESTA PO DUBINI: Demokratama direktori EPCG, CEDIS, Luke Bar, DF-u direktori Plantaža, Željezničkog prevoza
Naime, iz dijela nevladinog sektora, ali i sada opozicionih, a doskora vladajućih, partija, ovaj “dogovor” je oštro kritikovan a novoj vlasti se spočitava da je pogazila obećanje da će depolitizovati javni sektor i da će svi građani imati jednake šanse.

Nažalost, javnost je još uvijek uskraćena za zvanične i konkretne odgovore na brojna i logična pitanja. Iz Ministarstva za kapitalne investicije kojim rukovodi ministar Mladen Bojanić nije odgovorieno na pitanja VOP portala koja se tiču ove teme, kao što, uostalom, nije odgovoreno ni na više mejlova koje smo uputili različitim ministarstvima na različite teme. Dakle, šta smo, i zbog čega pitali ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, a on nam nije odgovorio?

  1. Građani još uvijek nemaju, a trebali bi imati, zvaničnu informaciju – da li su funkcije u javnom sektoru za koje rukovodioce imenuje Vlada podijeljene između partija koje čline vladajuću koaliciju, na koji način, te da li će kandidati personalno morati ispuniti određene obrazovne i stručne kvalifikacije za ove pozicije i da li je, i kojim aktima, to precizno definisano?
2. Da li će se za direktore javnih preduzeća raspisati javni konkusi i da li će procedura izbora biti transparentna?
 
Najavili, a sada ćute?
 
3. Da li će u kompanijama sa većinskim vlasništvom države koje negativno posluju, biti smanjenje zarade manadžemntu u iznosu ne manjem od 50 odsto? Da li će biti smanjenje zarada svim zaposlenima u iznosu od 30 odsto, izuzev zapolenih sa zaradom manjom od prosječne u Crnoj Gori? Da li će biti ukinuti svi ostali troškovi izuzev za operativne potrebe u cilju obezbjeđenja osnovne djelatnosti? Podsjećamo da su upravo ovo mjere koje je krajem decembra prošle godine, u svom izvještaju za Vladu, predložio državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Zoran Radunović.
On navodi da su ove mjere minimum koji je “neminovno primijeniti u narednom peridu”, i konstatuje: “Činjenica je da ove mjere kasno dospijevaju, ali na žalost, Ministarstvo za kapitalne investicije nije imala priliku da ranije reaguje”. 
4.Građani, takođe, ne znaju da li postoji strategija za racionalzaciju u državnim preduzećima koja su u proteklom periodu služila, između ostalog, i za realizaciju čuvene krilatice “Jedan zaposleni četiri glasa”, odnosno da li će biti smanjivanja viška zaposlenih i da li su u tom smislu predviđena sredstva za otpremnine? Obzirom da sve naprijed navedeno finansiraju upravo građani, imaju pravo na detaljne i pravovremene odgovore na sva pitanja, a ministri, koje takođe plaćaju građani, imaju obavezu da im odgovore, precizno i pravovremno.
Portal Volim Podgoricu VOP će nastaviti, kao i do sada, da služi isključivo građanima, nastavićemo da pitamo, a građani neka sude da li je i ćutanje – odgovor.
V.Mitrović
 

1 komentar

  1. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything similar to this prior to. So nice to seek out somebody by original ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site can be something that is needed over the internet, an individual after a little originality. beneficial purpose of bringing new things towards the web!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com