ALTERNATIVA PODNIJELA KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV “TOŠČELIKA” Pejak: Kad neće država, mi ćemo zaštiti simbol Nikšića i CG

Alternativa Crna Gora je podnijela krivičnu prijavu protiv rukovodstva vlasnika Željezare Nikšić, Toscelika, kako navode “kriminalne grupe” koja je upravljala Željezarom Nikšić.
“Kao osnov za pokretanje postupka navodimo uništavanje pogona, njihovo pretapanje u staro gvožđe, uništavanje infrastrukture željezare, krađu bakarnih kablova i svega vrijednog na teritoriji te fabrike. Time je uništena milionska imovine ove fabrike, mnogo veća nego što je bila vrijednost ugovora koju je ova kriminalna grupa sklopila sa Vladom Crne Gore 12.06.2012. godine.
Tražili smo da se pomenutim licima iz krivične prijave odredi zadržavanje na teritoriji Crne Gore ukoliko su na našoj teritoriji, da im s eoduzmu dokumenta do okončanja istrage i da državni procjenitelj izvršiprocjenu štete! Dosta je! Dosta je ovakvih investitora! Dosta je!”, naveli su iz Alternative.
Oni su nedavno objavili ugovor između države i turskog investitora i ustvrdili da turski investitor nije ispunio ugovorne obaveze, te postavili pitanje zbog čega prethodne dvije vlade nisu ugovor raskinule i zahtijevale naknadu štete.
Iz Ministarstva ekonomije su još u junu saopštili da ugovorne obaveze Toščelika nisu ispunjene, te da će razmotriti šta će biti dalji potezi.
Uprkos tome, nakon što nije realizovana prodaja Željezare biznismenu Miodragu Daki Davidoviću, plasirana je najava da će kupac biti Elektroprivreda, koja će na imovini Želljezare, navodno, ugraditi solarne sisteme.
Turski Toščelik za Željezaru traži 25 miliona eura, a kupio je  za 15 miliona.
Radnici Željezare već mjesecima protestuju i traže da nastave da rade, nakon što im je vlasnik najavio otkaze.

 

“Kad država neće, Alternativa Crna Gora će zaštititi simbol Nikšića i Crne Gore. Nekada se naš grad poznavao po ovoj fabrici. Čitava bivša Jugoslavija je znala gdje je “grad čelika i piva”. Sad ovaj gigant živi “na aparatima”, poručio je Vesko Pejak, koordinator Alterantive.

Kako je arčena imovina

Imovinu Željezare turski investitori kupili su iz stečaja 2012. godine, za 15,1 milion eura, a njihova ugovorna obaveza je bila da za prve tri godine investira 35 miliona eura i nakon tog ciklusa zapošljava 550 radnika sa godišnjom proizvodnjom od 240.000 do 400.000 tona što, jasno je, nije ispoštovano.

Investicioni ugovor između Vlade i kompanije Toščelik istekao je u junu 2017. godine.

Iz Ministarsva ekonomije i turizma (MERT) u junu ove godine su potvrdili da Tosjali grupa nije realizovala ugovorne obaveze, te da će MERT “u narednom periodu pažljivo sagledati sve pravne činjenice”, ali do danas nema informacija da je nešto preduzeto.

Ugovor sa turskim investitorom bio je, kao i brojni drugi kojima je napravljena nemjerlljiva šteta državi Crnoj Gori, tajan.

U Željezari Tosčelik, rad je obustavljen u martu prošle godine po odluci poslovodstva zbog, kako su naveli, nerentabilne proizvodnje i nepovoljnih uslova na tržištu.

Zaposleni su tada poslati na prinudne odmore uz planirane zarade od 70 odsto, ali je taj iznos korigovan na 90 odsto nakon sastanka poslovodstva sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kompanija Tosjali je nakon toga zatražila pomoć države u obezbjeđenju godišnjih subvencija u iznosu od pet do šest miliona EUR za pokretanje proizvodnje, što je bilo neprihvatljivo za Vladu Crne Gore.

Ugovor sa Tosjali grupom je objavilo udruženje Alternativa, uz logično pitanje – zašto sada država plaća Turcima fabriku iz koje su oni proteklih deset godina izvlačili profit, a nisu ispoštovali niti jednu investicionu ugovornu obavezu, umjesto da je ugovor raskinula i tražila obeštećenje.

V.M.

loading...
loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com