Ambasador Kalkavan posjetio IRF: Obostrana posvećenost unapređenju ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske - Volim Podgoricu

Ambasador Kalkavan posjetio IRF: Obostrana posvećenost unapređenju ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske

Izvršni direktor Investiciono-razvojnog fonda, Nikola Tripković održao je danas sastanak sa ambasadorom Republike Turske u Crnoj Gori, Barišom Kalkavan.

Kako su saopštili iz IRF-a, tom prilikom je istaknuta obostrana posvećenost unaprjeđenju ekonomskih odnosa između Crne Gore i Turske, te podrška IRF-a realizaciji kvalitetnih i održivih projekata u Crnoj Gori.

Tripković je istakao razvojni put institucije i naglasio posvećenost ostvarivanju strateških ciljeva koji su usklađeni sa prioritetima državnog razvoja, sa akcentom na transformaciju IRF-a u crnogorsku razvojnu banku.

Ovom prilikom on je predstavio ambasadoru Kalkavani značaj investicione podrške IRF-a strateškim projektima, kao i projektima koji unaprjeđuju konkurentnost mikro, malog i srednjeg biznisa i doprinose očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

Razgovarano je o inicijativama i projektima podrške Ambasade Turske u Crnoj Gori, uključujući saradnju u oblastima infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i razvoja Crne Gore kao regionalnog centra za poslovanje.

Kalkavan je izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom, ističući da su odnosi njegove zemlje sa Crnom Gorom izvanredni.

Takođe, predstavio je aktivnosti Privredne komore Turske u Crnoj Gori – TurkCham Montenegro, koja pruža platformu za povezivanje turskih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, kao i za crnogorske kompanije koje sarađuju sa Turskom, ističući da kao takva predstavlja servis za unaprjeđenje privredne saradnje dvije zemlje.

Na sastanku je zaključeno da podaci o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni Crne Gore sa Turskom u 2023. godini koji je iznosila preko 204 miliona eura (uvoz195.067 mil eur, izvoz9.013 mil eur), predstavljaju značajan ekonomski faktor.

Prema zvaničnim podacima, najviše stranih kompanija u Crnoj Gori je u vlasništvu turskih državljana – tačnije, 3.772 turskih kompanija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com