BROJNE KONTROVERZE OKO “MOŽURE”: Iz Tužilaštva i dalje bez informacija o rezultatima izviđaja

Vjetroelektranu na lokalitetu Možura obilježile su brojne kontroverze, pa je tužilaštvo pokrenulo nekoliko izviđaja.

Vjetropark Možura – projekat o kojem se, do realizacije, govorilo gotovo deset godina. Krajem decembra 2009. Ministarstvo ekonomije objavilo je poziv za zakup zemljišta i izgradnju vjetroelektrane na brdu između Bara i Ulcinja.

Izgradnja vjetroelektrana je unosan posao, koji uglavnom subvencioniraju države i od samog početka, ne samo u Crnoj Gori, već i u čitavom regionu, za vjetroelektrane, kao i male hidroelektrane, postoji veliko interesovanje različitih investitora.

U ovom biznisu, nerijetko su prisutne i sumnjive transakcije i šeme prebacivanja vlasništva, koje su bile predmet nadležnih institucija širom svijeta. Takva priča pratila je i vjetropark Možura. Osnivači, vlasnici, suvlasnici, direktori, adrese, crnogorske kompanije koja nosi posao, od 2010. godine do danas mijenjali su se desetak puta. U registru privrednih subjekata ima više od 30 različitih promjena.

Sve te promjene pratili su i sudski procesi između suvlasnika i odustajanje različitih partnera. Toliki broj promjena ne mora da znači da je nešto rađeno nezakonito, ali pokazuje koliko je ova velika investicija za raznim međunarodnim investitorima od početka bila komplikovana, ali i atraktivna zbog profita.

Kompanija Možura Wind Park je registrovana 2008. godine. Prvobitni naziv bio je Fersa Montenegro, a krajem 2010. godine promijenila je naziv, a potom i đelatnost.

Prvi ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na Možuri, potpisan je jula 2010. sa konzorcijumom “Fersa & Čelebić”. Ugovor je potpisao tadašnji ministar ekonomije Branko Vujović.

Uprkos najavama da će vjetroelektrana za svega nekoliko godina biti završena, posao je kasnio, a građevinska dozvola za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Možura, izdata je 15. decembra 2014.

Godinu kasnije, u novembru 2015. u posao ulazi kompanija “Cifidex Ltd”. Već u decembru iste godine prodaje kompaniju “Možura Wind Park” kompaniji “Enemalta”, koja je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Malte.

Nakon dvije godine, u oktobru 2017. kao osnivač crnogorske firme navodi se kompanija Malta Montenegro Wind Power i ona je trenutno većinski vlasnik uz Enemaltu, koja ima deset odsto vlasništva.

Ove dvije kompanije i njihovi rukovodioci su povezani, a njihova imena pominju se u dokumentima poznatim kao “Rajski papiri”.

“Rajski papiri” je naziv za preko 13 miliona dokumenta objavljenih 2017. godine, koji dokazuju umiješanost političara, preduzetnika i ljudi iz javnog života u potencijalne novčane nepravilnosti, pranja novca, utaje poreza preko ofšor kompanija sa sjedištima u takozvanim poreskim rajevima.

Zbog Možure je u toku nekoliko izviđaja.

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, provjeravaju da li je tokom poslovanja sa firmom Možura wind park, kompanija Šangaj elektrik pauer endženiering Montenegro, utajila porez.

I u Specijalnom državnom tužilaštvu ranije su pokrenuti izviđaji, ali iz SDT-a, nijesu bili u mogućnosti da saopšte detaljnije informacije o svemu, pa smo ostali uskraćeni za odgovore na mnoga pitanja.

 

(RTCG)

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com