Cijene hljeba u EU obaraju rekorde, hrana za trećinu skuplja

Cijene hljeba su naglo porasle širom Evrope tokom prošle godine, naročito nakon specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, piše Euronews. One su u avgustu bile u prosjeku za 18 odsto veće nego godinu dana ranije, prema podacima Eurostata, statističke agencije Evropske unije. U avgustu prošle godine prosječno povećanje cijena hljeba u EU iznosilo je samo tri odsto.

Statističari Eurostata kažu da su cijene hljeba na najvišem nivou, a najviše je pogođena Mađarska, koja bilježi ogroman rast od čak 65,5 odsto tokom godine, dok je Francuska, poznata po svojim bagetima, zabilježila najsporiji rast cijena. Ruska operacija i blokiranje izvoza žitarica iz Ukrajine koja je bila peti najveći svjetski izvoznik pšenice – doveli su do rasta cijena.

Hljeb nije jedini proizvod koji je naglo poskupio. Kombinovane cijene hjeba i žitarica porasle su za 16,6 odsto u evrozoni, što je najveći rast od januara 1997. godine. Povećanje cijena hrane i energije takođe je doprinijelo višoj inflaciji, zajedno sa naglim porastom cijena energije. U Evropskoj uniji, inflacija je u avgustu dostigla rekordno visok nivo od 9,1 odsto.

Hrana i piće su zabilježili drugi najveći rast, od 12,4 odsto, poslije stanovanja i struje, koji su zabilježili rast od 19,7 odsto, prenosi Euronews.rs.

Još prije početka rata u Ukrajini, u januaru, mađarski pekari su upozoravali kupce da će mlinovi značajno podići cijenu brašna, navodi HVG, sugerišući da se Mađarska već suočavala sa izazovima prije sukoba. U proteklih godinu dana Mađarska je imala najsušnije mjesece od 1901. godine, situaciju koja je pogoršana neviđenim temperaturama ove godine, koje su uništile usjeve širom zemlje. Kako su polja u zemlji požutjela, a nivoi vode u njenim rijekama i jezerima pali na alarmantno niske nivoe, poljoprivreda je znatno stradala.

Jožef Septe, predsjednik Udruženja pekara Mađarske, nije isključio da bi cijena hjeba mogla da dostigne 1.000 forinti (oko 2,50 evra po kilogramu), jer je nekoliko proizvoda već dostiglo istu cijenu. Mađarska je među zemljama EU sa najvećom inflacijom. Prosečna stopa inflacije u EU u avgustu iznosila je 9,1, a u Mađarskoj je bila 15,6 odsto, što je najviše od maja 1998. godine.

Cijene hrane u zemlji su sada porasle za 30,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec, prema “Trading Economics”.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com